Blog

A legfontosabb eszközök ahhoz, hogy csodálatos kertünk legyen

Itt a tavasz időszaka, ezért bátran nekifoghatunk a kerti munkálatoknak. A legnagyobb dilemma általában az, hogy milyen eszközöket a legjobb bevetni hozzá, ami gyors és praktikus lesz a kertészkedés során. Sokan egész arzenált vásárolnak, feleslegesen, pedig bőven elég pár kiemelt darab, amikkel egész évben gyorsan és egyszerűen karbantarthatjuk kertünket.

Fűkasza

A legpraktikusabbak azok a kaszák, amelyek a kisebb ágakat is képesek gond nélkül levágni. Ezzel nem csak a füvet vagy a szegélyeket vághatjuk rendszeresen, de a fák és bokrok alatti felesleges felnövéseket, vízhajtásokat is hatékonyan karban tarthatjuk. Kisebb kerteknél teljes mértékben kiváltja a fűnyírót, és könnyedén, különösebb megerőltetés nélkül dolgozhatunk a segítségével. Ezt viszont csak abban az esetben lehet megvalósítani, ha valóban erős fűkaszát vásárolunk, amiben nem szakad el azonnal a damil egy kisebb kő miatt. Igaz, azoknak az ára is borsosabb, viszont mindenképp megéri, ha nincs kedvünk vesződni állandóan a fűnyíróval. A fűkaszával jóval gyorsabban és rugalmasabban dolgozhatunk.

Minőségi metszőolló 

Fontos kiemelni a minőséget, ugyanis csak a megfelelő élességű ollókkal tudunk kisebb és nagyobb ágakat is pillanatok alatt lecsipkedni. Nem kell egész készletet beszerezni akkor, ha az ollónk jó minőségű, hiszen lágyszárúakat és kisebb faágakat is eredményesen vághatunk így egyetlen eszközzel. További bónusz: egy jó metszőollóval a makacsabb gyomokat is könnyedén kiszedhetjük olyan módon, hogy a földbe szúrva ollónkat mélyen elvágjuk annak gyökereit.

Katonai ásó

Az állítható katonai ásó képes kiváltani a rendes nagy ásót, sőt a kapát is. A jobb darabok nyelének magassága is állítható. Pontosan emiatt tökéletesen használhatjuk szűk helyeken is, ahol már a magas nyelű ásót nem lehet munkába fogni. Egy egyszerű mozdulattal ráadásul kapává alakíthatjuk az ilyen jellegű ásókat, vagyis egyszerre két kerti szerszámunk lesz egyetlen áráért. Korábban az ilyen ásókat maximum katonai üzletekben lehetett kapni, de felfigyeltek praktikumára a kertészeti és a szerszámgyártók is. Ezért manapság már elég könnyen beszerezhetőek a minőségi darabok, amelyek a hagyományos ásókhoz és kapákhoz hasonlóan tökéletesen funkcionálnak.

Éles, hosszú kés

Szokatlan eszköznek hangzik, de egy éles, hosszú konyhai késnél nincs jobb kerti szerszám! Egyszerre tudjuk vele hatékonyan kiszedni a nagyobb gyomokat, lyukakat vájni a földbe és a palántázáskor is nagy segítségünkre lehet. Élessége sokat segít abban, hogy azonnal legyen mivel karót hegyezni, kötelet vágni vagy éppen megszabadítani a termést a felesleges földtől. Átültetéskor kifejezetten praktikus a cserepekbe ragadt növények kiszedésére és a felesleges gyökérzet levágására. Egyetlen ilyen késsel rengeteg más eszközt helyettesíthetünk.

Lyukfúró

Egy igazán kreatív kertész számára minden lehet ültetőláda. Csupán egyetlen tényező lehet akadályozó: a vízelvezető lukak hiánya. Viszont ha beszerzünk egy praktikus lyukfúrógépet, akkor semmi sem állíthat meg minket. Segítségével azonnal bármiből dizájnos virágládát, vagy cserepet varázsolhatunk, és nem kell állandóan a kertészetbe rohangálni újabb cserepekért.

(X)

Megosztás: