Kincsem istálló és lovarda, Göd

 • Göd , Pesti út 93
  Gyermekbarát
  Bababarát

  A 19. század második felében már istállóként szolgált a gödi épület, amely korábban lóváltó állomásként és csárdaként működött. A hírnevét Kincsemnek, a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylónak köszönheti, aki a pályafutásának a legszebb éveit itt töltötte. 1874-1887 körül Gödön volt a magyar lóversenyzés egyik legfontosabb centruma. Az épület az utóbbi évtizedekben kihasználatlanul állt, az elmúlt egy évben pályázati forrásból felújították, ennek köszönhetően egy kulturális és közösségi funkciókat nyújtó komplexum jött létre. Kincsem tulajdonosa Blaskovich Ernő lótenyésztő, a tápiószentmártoni ménes alapítója volt, aki 1863-ban kezdte el az angol telivérek tenyésztését. 1874-ben Blaskovich Ernő elhatározta, hogy a született csikókat eladja, és 1875-ben Orczy báró és Lónyay gróf hosszú alkudozás után Kincsem kivételével az összes csikót megvették. Kincsem ottmaradt Tápiószentmártonon, ősszel pedig Gödre került és kétéves korában versenyezni kezdett. Magyarországon központi hellyé vált a gödi méntelep, és Kincsem győzelmei idején még Angliából is érkeztek tudósítók, hogy beszámoljanak a „csodakanca” állapotáról. Kincsem díszes kitüntetései és érmei a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vannak kiállítva, ahol a csontvázát és a gödi tréningtelep makettjét is megtekinthetik a látogatók. Az egykori istállóban megtekinthető lesz a Kincsem pályafutását bemutató emlékhely, egy hagyományos helyi mesterségeket bemutató terem, illetve egy állandó és időszaki kiállításokat befogadó tér is. Az épület eredeti homlokzatát rekonstruálták, és kialakítottak egy olyan termet is, mely alkalmas előadásokra, vetítésekre és más programokra, a nagy, négyszögletes udvar pedig szabadtéri színpadként is funkcionálhat.

  Nyitva tartás: Az épület jelenleg nem látogatható a felújítás miatt, várhatóan 2018. tavaszától fogadja majd az érdeklődőket.

  Elérhetőség: Göd, Pesti út 93, 2131

  Göd Budapesttől kb. 25 km-re északra, Váctól 9 km-re délre található. Budapest felől autóval a 2-es főúton, vonattal a Budapest–Szob-vasútvonalon, busszal, vagy a Duna mellett végighúzódó kerékpárúton érhető el.

  Témába vág

  További írásiank

  Iratkozz fel hírlevelünkre