Tolmács

Tolmács

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1274

Népesség

744 fő

Terület

12,21 km²

Tolmács

Tolmács község Budapesttől 54 kilométerre fekszik a Jenői és a Tolmácsi-patak völgyében, Berkenye, Nőtincs, Nógrád és Rétság szomszédságában. Nevét a honfoglalás után, a talmácsokról kapta. A falu környékén – elhelyezkedésének köszönhetően – kirándulási lehetőségek, városnézés, vízi programok és fesztiválok várják a turistákat. 

Látnivalók Tolmács községben

Tolmács látnivalói között szerepel a Szent Lőrinc vértanúnak szentelt római katolikus templom, és a Kálváriadomb, ahol egykor a johanniták rendháza állt. A templom falai 1845-ben dőltek össze. A falu közepén található Szentiványi-kastély a 18. században épült barokk stílusban.

Hirdetés

A tolmácsi templom falán kihelyezett egy emléktábla emlékezik meg a második világháború áldozatairól. A településre bevezető út jobb oldalán, és a sportpálya szomszédságában találhatóak az egykor Tolmácson virágzó szőlőkultúra emlékét őrző hangulatos pincesor. 

Kirándulás Tolmács környékén

A Tolmács környékén kirándulók számára nagyon vonzó a Börzsöny közelsége. A Csóványosi-kilátó, a Remete-barlang, és a Julianus-kilátó izgalmas lehet azok számára, akik kedvelik a nehezebb túrákat, gyerekekkel pedig Királyrétre és a közeli Seholsziget Élményparkba érdemes mindenképpen ellátogatni.

Aki fürdeni szeretne, annak ott van a szomszédos településen a Bánki-tó, és a Duna-part is, Verőcén felújított szabadstrand várja a fürdőzőket. A horgászok kedvence a Jenői-tó, amely Diósjenőhöz tartozik. 

A hajózás szintén remek program. A MAHART kiránduló és szárnyashajó járatait elcsíphetjük VáconNagymaroson és Zebegényben is (menetrend). Vízi túrákhoz a környéken kajakot, és kenut is lehet bélelni, szervezett túrák keretén belül sárkányhajózásra is van lehetőség.Aki városnézésre vágyik, annak érdemes ellátogatni Vácra, ahol a diadalív, a Fehérek temploma, a székesegyház és a Március 15. tér bakancslistás hely. A környéken várlátogatásra is van lehetőség, Drégelyvár és Nógrád vára is kiváló választás azok számára, akik kedvelik a történelmi emlékeket.

További érdekes programokat szervezhetünk a Verőce közelében található Csattogó völgyben, illetve Szendehely-Katalinpusztán is, ahol a Katalinpusztai Kirándulóközpont mellett a Gyadai tanösvény az egyik legnépszerűbb turistacélpont.

Megközelítés

Tolmács Budapesttől 54 km-re, azaz 1 órás autóútra található. Autóval a 2-es számú főút irányából közelíthető meg, kizárólag vonatközlekedéssel nem érhető el a település. Tolmácsra busszal Vácon vagy Rétságon keresztül utazhatunk (menetrend), de a településre gyalogosan is eljuthatunk, az Országos Kéktúra túraútvonala ugyanis Nógrádon halad keresztül.

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés
Megosztás: