Nőtincs

Nőtincs

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1317

Népesség

1038 fő

Terület

20,47 km²

Nőtincs

A település 52 km-re Budapesttől, a Naszály-hegy lábánál fekszik, Szendehely, Berkenye és Rétság szomszédságában. Nőtincs – elhelyezkedésének köszönhetően – a Naszályhoz vezető túrák népszerű kiindulóhelye, ennek ellenére sikerült megőriznie csendes háborítatlanságát. 

A falu közel található a Börzsönyhöz, a Duna-parthoz és Budapesthez is, ideális célpont azok számára, akik számára az aktív és passzív kikapcsolódás egyaránt vonzó szabadidős program. A település környékén 9.000-15.000 Ft környékén foglalhatunk szállást 2 főre, 1 éjszakára.

Látnivalók Nőtincs községben

Szent István-tó

A nőtincsi víztározó a Lókos-patak felduzzasztásával jött létre, nevét Szent István királyról kapta. A tó népszerű horgászhely, amely egész évben várja a horgászokat, akik állami horgászigazolvány és éves állami horgászjegy birtokában a partról pecázhatnak. 



Római katolikus templom

A gótikus stílusú templom 1415-ben épült, és bár túlélte a török pusztítást, hosszú ideig fedél nélkül állt. Később helyreállították, és többször is átépítették. A főoltárkép 1858-ban készült, és Szent Mártont ábrázolja. A templom különlegessége, hogy gótikus, barokk, rokokó és népi építészeti stílusjegyeket is felfedezhetünk rajta. 

Nepomuki Szent János kápolna 

A kápolna 1892-ben épült, nevét Nepomuki Szent Jánosról kapta, aki a gyónási titok védőszentje. A kápolna Szent Amália nevét is viseli, ő Witgát lotaringiai herceg felesége volt. Az épület a temetőhöz vezető út mellett található.

Seholsziget Élménypark

Az élménypark erdei környezetben, rendhagyó élményekkel várja azokat a kirándulókat, akik aktív szabadidős kikapcsolódást keresnek. A parkban lovaglásra, lovaskocsikázásra, kézműveskedésre, és íjászatra is van lehetőségünk, emellett felejthetetlen élményt ígér a mini állatpark, az állatsimogató, a kis vonat, a Pán Péter Játszósziget, és Erdei Madár Tanösvény is.

Gyurcsányi-Szcitovszky kastély

Az 1809-ben épült klasszicista stílusú kastély a Gyurcsányi családé volt, az épületet hatalmas angolpark vette körbe. 1859-től a Scitovszkyak, majd a 20. században a Hönich-Madarassy-Beck család birtokolta, azóta többször is változott az épület funkciója, és tulajdonosa. Parkja 1975-től természetvédelmi terület. 



Kirándulás Nőtincs környékén

A Nőtincs környékén kirándulók számára nagyon vonzó a Börzsöny közelsége. A Csóványosi-kilátó, a Remete-barlang, és a Julianus-kilátó izgalmas lehet azok számára, akik kedvelik a nehezebb túrákat, gyerekekkel pedig Királyrétre érdemes mindenképpen ellátogatni.

Aki fürdeni szeretne, annak ott van a közeli Bánki-tó, és a Duna-part is, Verőcén felújított szabadstrand várja a fürdőzőket. A hajózás szintén remek program. A MAHART kiránduló és szárnyashajó járatait elcsíphetjük VáconNagymaroson és Zebegényben is (menetrend). Vízi túrákhoz a környéken kajakot, és kenut is lehet bélelni, szervezett túrák keretén belül sárkányhajózásra is van lehetőség.

Aki városnézésre vágyik, annak érdemes ellátogatni Vácra, ahol a diadalív, a Fehérek temploma, a székesegyház és a Március 15. tér bakancslistás hely. A környéken várlátogatásra is van lehetőség, Drégelyvár és Nógrád vára is kiváló választás azok számára, akik kedvelik a történelmi emlékeket.



További érdekes programokat szervezhetünk a Verőce közelében található Csattogó völgyben, illetve Szendehely-Katalinpusztán is, ahol a Katalinpusztai Kirándulóközpont mellett a Gyadai tanösvény az egyik legnépszerűbb turistacélpont.

Nőtincs megközelítése

Nőtincs Budapesttől 52 km-re, vagyis 1 órás autóútra található. Autóval a 2-es számú főút irányából közelíthető meg, kizárólag vonatközlekedéssel nem érhető el a település. Nőtincsre busszal Vácon keresztül utazhatunk (menetrend) átszállás nélkül, de a településre gyalogosan is eljuthatunk, az Országos Kéktúra túraútvonala ugyanis Nógrádon halad keresztül. 

Térkép

Nőtincsi események

Jacuzzi banner
Hirdetés

Nőtincsi szállások

Nőtincsi szállások

Látnivalók Nőtincsen

Megosztás: