Királyréti Kirándulóközpont

Királyréti Kirándulóközpont

INFORMÁCIÓK

Cím

Szokolya, Királyrét 7.

Telefon

+36 27 375 062

E-mail

kiralyret@ipolyerdo.hu

Királyréti Kirándulóközpont

A Királyréti Kirándulóközpont múzeummal, ajándékbolttal és büfével várja a látogatókat Királyrét központjában. Az épületben, mely egykor iskolaként, majd erdészlakként működött, egy komolyabb felújításnak és bővítésnek köszönhetően 2019-ben nyílt meg teljes körűen akadálymentesített kirándulóközpont. 

Királyréti Kirándulóközpont – Programok és látnivalók

A Királyréti Kirándulóközpont múzeumában korszerű technikai eszközökkel mutatják be Királyrét geológiai, tájhasználati, és szakmatörténeti jellemzőit, emellett az elmúlt századok tárgyi emlékeivel is találkozhatunk a kiállításon. Az érdeklődők teljes képet kaphatnak a környéken folytatott bányászat, vaskohászat és erdőgazdálkodás történeti emlékeivel is.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A Kirándulóközpont mellől indul a 6 km hosszú Szokolya-Huta Tanösvény. A tanösvény bejárása során a vasbányászat, a duzzasztógát, a valahai faszénégetés, a legeltetés, az egykori börzsönyi kisvasút nyomait fedezhetik fel a látogatók. Ehhez tájékoztató füzetet kérhetünk a múzeumban.

Az épületben működő büfé kávéval, szörpökkel, és helyi termékekkel vár bennünket, a fogadóépületében pedig egy Erdei Csemege üzlet kapott helyett. A boltban bevásárolhatunk a helyi kézműves termékekből.

Nyitva tartás

A Királyréti Kirándulóközpont a Királyréti Erdei Kisvasút járataihoz és menetrendjéhez igazodva várja a kirándulókat. Az épület áprilisig hétvégenként, később azonban már mindennap látogatható. Csoportok számára egész évben biztosítanak szakvezetést.

A múzeum mindennap 10:00 – 16:00 között tart nyitva.

Belépőjegy árak

Felnőtt jegy: 500 Ft

Gyerek jegy: 300 Ft

Családi jegy: 1500 Ft

Elérhetőség

Cím: 2624 Szokolya – Királyrét 7.

Tel.: +3627375062, +36204687050

Email: kiralyret@ipolyerdo.hu

Kirándulás a Királyréti Kirándulóközpont környékén

A Királyréti Erdei Vasút az ország egyik legrégebbi erdei vasútja, amely Kismarosról indul, majd a Morgó-patak völgyében halad Szokolya község érintésével Királyrétig. Királyrét állomás mellett, a perontól nagyjából 100 méterre található a Királyréti Hajtánypálya, ahol lábbal, pedálok segítéségével meghajtható, sínen közlekedő járművekkel lehet haladni a 750 méter hosszú vasúti körpályán. 

A Hiúz Ház mellől induló Királyréti tanösvény 2,9 km hosszan húzódik, az útvonalon található 9 állomás végigjárása közben az erdő és a tavak élővilágával, illetve a kisvasutak és a vasbányászat történetével is megismerkedhetünk. A tanösvény bejárását gyerekeknek is ajánljuk.

Aki hosszabb túrára vágyik, azt várja a Csóványos, és a hegy tetején álló Csóványosi-kilátó. Az építmény 938 méter magasan áll, a 133 lépcsőfokot megmászva a tetőről remek körpanoráma tárul elénk. Kedvező látási viszonyok mellett a Magas-Tátra is látható innen.

Ha a közelben városnézésre vágyunk, érdemes felkeresni Zebegény látnivalóit, Nagymaros nevezetességeit, de egy egynapos váci kirándulást is betervezhetünk. Várlátogatáshoz Visegrádot és Nógrádot is célba vehetjük. A vízparti élményekhez dönthetünk egy kenutúra, sárkányhajózás vagy kirándulóhajó járat mellett, míg kerékpárral biztonságos kerékpárúton bejárhatjuk a térség bal partját.

Megközelítés

A Királyrét Kirándulóközpont Budapesttől nagyjából 1 óra távolságra fekszik, közúton Kismarosról Szokolyán keresztül érhető el. Aki tömegközlekedéssel érkezne ide, annak a Kismarosról induló helyközi autóbusszal kell utaznia (menetrend), vagy a Királyréti Erdei Vasút járataival. A kisvonat végállomása Királyrét, innen több helyre kirándulhatunk nagyobb erőfeszítés nélkül is.

Település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Ezeket ne hagyd ki

Látnivalók a közelben

Megosztás: