Fót

Fót

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1152

Népesség

19 674 fő

Terület

37,4 km²

Fót

Fót a Gödöllői-dombság szomszédságában, Budapesttől 17 km-re található. Rendkívül népszerű település, hiszen a főváros és a Dunakanyar közelsége számtalan szabadidős programot, túrázási lehetőséget, és különleges elfoglaltságot garantál a helyi lakosok, és az ide látogató turisták számára. Fót gazdag történelmi múlttal rendelkezik, a helyi látnivalók gondoskodnak arról, hogy egy egynapos kirándulás tartalmasan teljen a településen.

Hirdetés

Fót története

A terület már az ősidők óta lakott területet volt, ezt a feltárt régészeti leletek, tárgyak, és csontok bizonyítják. A 3-4. században szkítákkal keveredett szarmaták, illetve római katonák lakták. A honfoglalás idején Árpád törzse, a Megyer törzs telepedett le Fót környékén.1074-ben a község közelében zajlott a Mogyoródi csata, Fót első írásos említése mégis csak 1353 májusából származik. A török hódoltság ideje alatt Fót gazdasági élete fellendült, a lakosság gabonatermesztéssel, bortermeléssel, zöldségtermesztéssel és tűzifa kitermeléssel foglalkozott. Fót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szellemi szülőhelye volt, a XIX. század második felében a település lakossága zöldség-és gyümölcstermesztéssel, szőlőtermesztéssel, állattenyésztéssel és fuvarozással foglalkozott.

A város napjainkra az egyik legfelkapottabb település lett azok körében, akik Budapest közelében szeretnének letelepedni, de jobban preferálják a kisvárosi, falusi környezetet. A természeti és történelmi értékek mellett, a vendégvárás bővülő és színvonalas szolgáltatásai csak tovább növelik Fót népszerűségét.

Látnivalók Fót községben

Németh Kálmán Emlékház

Németh Kálmán szobrászművész Kisalagi házát élő múzeummá varázsolta. Faliképekkel és különféle szobrokkal díszítette szobáit, faragványaiba pedig belekomponálta az évgyűrűket, és a görcsöket. A saját keze által faragott ülőbútorokat, asztalokat, szekrényeket, illetve a teljes gyűjteményét, házát, kertjét Fót városának ajándékozta.Cím: Fót, Béke út 31. Telefon: 27/358-130 Mob.: +36-70-331-9236 E-mail: nkemlekhaz@gmail.com

Nyitva tartás:

Március 1-től október 31-ig  : kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat 10-18 óra

November 1-től február 28-ig: kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat 10-14 óra

Belépődíj:

Gyerekeknek, nyugdíjasoknak: 190,- Ft, felnőtteknek:  380,- Ft

Fáy Présház

Károly István gróf igen kedvezményes áron kezdte felparcellázni a fóti Somlyó hegy oldalát, Fáy András pedig vásárolt is magának földterületet a településen, amely neki, és barátainak kedvelt hétvégi célpontja volt. A fóti szüreteken a magyar értelmiség színe-java megjelent, így Vörösmarty, Deák, Kossuth is ellátogatott Fáy András szőlőjébe és Présházába.

A szüreti vígasságok alkalmával a neves írók, költők, és politikusok gyakran vitatták meg egymással nézeteiket, így a szabadságharchoz vezető eszmék egy része is a Présházban született meg.

Károlyi Kastély

1808-ban került a település a Károlyi család birtokába, akik az egykori földszintes kúriát a XVIII. század végén tovább bővítették, 1830-tól pedig jelentősen átalakították. Károlyi István gróf Batthyány Lajos miniszter kastélyában ismerkedett meg Ybl Miklós építésszel, ő vezette az 1840-es években a kastély átalakításait. Így nyerte el az építmény a végső formáját.A kastély belsejében létrehoztak két könyvtárat, a szalon jellegű termek falait pedig Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Ligeti Antal és más híres festők festményei díszítették. A parkban halastavat létesítettek, illetve növényeket és fákat telepítettek, mellyel a terület Magyarország egyik legszebb kertje lett. Károlyi István grófnak gyakori vendége volt Széchenyi István, Kazinczy Ferenc és Ferenc József is, illetve Erzsébet királyné is többször átlovagolt ide a gödöllői kastélyból. A Károlyi család kastélyát jelenleg Károlyi László gróf és családja lakja.

Evangélikus templom

A templom építése 1871-ben kezdődött meg, végül 1873 nyarán készült el az épület. Sajnos az ekkor Fóton pusztító kolerajárvány miatt a berendezést nem tudták elkészíteni, ezért a padokat áthozták a régi templomból. Az új padokat 1897-ben készítették el, 1914-ben pedig a templom renoválása mellett a torony átépítésére és magasítására is sor került. Két harangja van. A nagyobbik 734,5 kg súlyú, a kisebbik 418 kg-os és 94 cm átmérőjű.

Katolikus templom

Az 1825-55 között épült romantikus stílusú római katolikus templomot Iby Miklós tervezte Károlyi István gróf megbízásából. Akkoriban merész újítás volt a templom megvalósítása, ugyanis a templom a kiforrott romantika stílusjegyeit viseli magán, pedig ez az irányzat az 1850-es években még csak a szárnyait bontogatta. Az épület közel 300 tervrajz elkészítése után készült el.

Kirándulás Fót környékén

Fót szomszédságában, Veresegyház területén érdemes felkeresni a Medveotthont, amely minden korosztály számára sok érdekességet tartogat, de a közeli Vácrátóti Botanikus Kert és a Gödön található Feneketlen-tó is nagyszerű úti cél, ha szabadidős elfoglaltságot keresünk. Dunakeszi Duna-partja nyáron vonzza a fürdőzőket, de Gödön kalandparkot is találunk, míg a kerékpározáshoz egyaránt kiválóan alkalmas a Duna bal partja, és a Szentendrei-sziget is.Városnézéshez remek célpont lehet Vác, és a túlparton fekvő Szentendre, túrázáshoz pedig a Börzsöny kilátóit érdemes célba venni. A Csóványosi-kilátó és a Julianus-kilátó például igen nagy kihívás, de annál nagyobb élmény azok számára, akik a dunai panorámában szeretnének gyönyörködni.

Megközelítés

Fót Mogyoród, Csomád, Veresegyház és Dunakeszi mellett fekszik, a Duna bal partján. Budapest belvárosától 30, míg Dunakeszitől csupán 10 percre van autóval, az út pedig nem több 5 km-nél. A buszok Újpest-Városkapu autóbusz-állomásról indulnak a városba, az út nagyjából 45-50 perc, és 15 km (menetrend ITT), vonattal pedig a Nyugati-pályaudvarról érhető el a település, 27 perc alatt (menetrend ITT).

Térkép

Fóti események
Fóti szállások

Fóti szállások

Megosztás: