Csobánka

Csobánka

Csobánka Főtér

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1 177

Népesség

3 550 fő

Terület

22,76 km²

Csobánka

Természetes, erdei környezet, történelmi emlékek és számos szabadidős tevékenység várja az kirándulókat a festői Csobánka településén. Ez a kis falu Magyarország északi részén, a Pilis-hegység lábánál helyezkedik el, az Oszoly-csúcs (327 m), Csúcs-hegy (352m), Kis-Kevély (488 m), Csobánkai-nyereg és a Hosszú-hegy által határolt völgykatlanban, mindössze 30 kilométerre Budapesttől. A településtől északnyugatra magasodik a Pilis-tető (756 m) és Dobogókő (700 m).

Hirdetés

Érdekesség, hogy Csobánka neve a „suban” iráni szóból eredhet, mely pásztort jelent. Ebből a szóból alakult ki a későbbi „csobán” szavunk, mely a honfoglalás korára vezethető vissza. A falu neve szerbül Csobanacz, mely pásztorfalut jelent. Talán ebből egyértelművé is válik, hogy az állattartás, a kecske, juh és szarvasmarha legeltetés mindig hozzátartozott a falu életéhez.

Csobánka Főtér

Fotó: I Love Dunakanyar

Csobánka történelme:

Csobánka történelme egészen az őskorig nyúlik vissza, amikor is a terület már lakott hely volt. A települést valószínűleg középkorban alapították, de kelta-római eredetű maradványok is előbukkantak. A Pálosok születése is a Pilishez, így ehhez a területhez is köthető, hiszen a környék barlangjai egykor remetéknek adtak otthont. A török hódoltság alatt a lakosság nagy része kihalt. A 17. század második felében indult meg a falu újbóli benépesítése, amikor is először a rác (szerb) népesség érkezett meg, török csapatok elől menekülve. Őket követték a sváb és cigány családok is az 1700-as években. 1737-ben a falu a nemesi Wattay család birtokában volt. Ők építtették a pomázi kastélyt is 1773-ban.Főbb látnivalói közé tartozik a szerb ortodox és a Szent-Anna római katolikus templom, a Dera-patak partján elterülő Margitligeti-kastély (csak kívülről lehet megnézni sajnos, nem látogatható) és a Hubertus Kápolna, mely jelenleg nagyon elhanyagolt állapotban van.

Csobánka, Helytörténeti Gyűjtemény

Fotó: I Love Dunakanyar

A Pilis-hegység nem csak a természet szerelmeseit vonzza, hanem a sportolni vágyókat is. Csobánkáról számos túraútvonal indul, melyek lehetővé teszik a túrázóknak, hogy gyönyörködjenek a környék festői szépségében. Azoknak, akik inkább a kerékpározást kedvelik, a Pilis Bike kerékpárutat ajánljuk, ami összeköti a környékbeli településeket és pazar kilátást kínál a környező hegyekre.

A falu központjából több tanösvényt is bejárhatunk, ahol megismerkedhetünk a település kultúrtörténeti érdekességeivel és a környező hegyek élővilágával. A Főtéren tábla jelzi ezek útvonalát. Ahogy a tanösvényeknél megszokhattuk, itt is mindegyik tanösvény esetében a „T” jelzést kell követni.

Csobánka, Tanösvények

Fotó: I Love Dunakanyar

Tanösvények Csobánka közelében:

  • Erdőszéli ösvény
  • Fehér sziklák ösvény
  • Oszoly ösvény
  • Mackó-barlang ösvény
  • Szent-kúti ösvény

Csobánka környéke karsztos képződményekben igen gazdag, az Oszoly és az Oszoly-csúcs sziklái már messziről fehérlenek, mely nem csak a kirándulók, de a sziklamászók kedvelt célpontja is. Barlangok közül a legismertebbek a Mackó-barlang és a Macska-barlang, de összesen 45 barlang található a településen és környékén.

Csobánka, Oszoly-csúcs

Fotó: I Love Dunakanyar

A környék növényzete és állatvilága is nagyon gazdag. Erdeinek fő uralkodó fajai a bükk és a tölgy, de megtalálható itt a Pilis védett növényritkasága, a Magyarföldi husáng, illetve szintén jellegzetes növénye a vidéknek a Pirosló hunyor. Az árnyékos völgyek és a napos lejtők túrázás közben lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a környék különleges élővilágát. Ami az állatvilágot illeti, több védett és fokozottan védett faj él a környező erdőkben, mint szarvas, őz, muflon, vaddisznó, róka, nyúl, mókus, illetve a barlangokban denevérkolóniák élnek.Összességében Csobánka olyan hely, amely minden korosztály számára tartogat különleges élményeket. A természeti kincsek, a történelmi emlékek, a szabadidős tevékenységek mind-mind felejthetetlen élményt nyújtanak, ha ide terveztek kirándulást.

Térkép
Szálláshelyek

Látnivalók a közelben

Kapcsolódó cikkek

Megosztás: