Bernecebaráti tanösvény

Bernecebaráti tanösvény

INFORMÁCIÓK

Cím

Bernecebaráti

Bernecebaráti tanösvény

A Bernecebaráti tanösvény Sisa Pistának, „az utolsó nógrádi betyárnak” állít emléket. Kirándulás közben bejárjuk a Bernecebaráti és Nagyoroszi között húzódó Oszlai-árkot, és az árok menti erdőket. A tanösvény megközelíthető Nagyoroszi, Bernecebaráti és Drégelypalánk felől. A Nagy-völgy és környéke a Duna-Ipoly Nemzeti Park keretében természetvédelmi oltalom alatt áll.

Hirdetés

Bernecebaráti tanösvény – Tudnivalók

Az útvonal jelzése: zöld T

A tanösvény kiindulópont: Betyár-kút 

Az útvonal hossza: 2 km

A bejárás időtartama: 60 perc

A tanösvény bejárásához érdemes túracipőt húznunk, ugyanis a tanösvény útvonala helyenként meredek, illetve csúszós lehet.

Az útvonalon járva több helyen is gyönyörködhetünk a szurdokszerű völgy látnivalóiban, ám fontos tudni, hogy az árok nem járható, csak a tanösvényről tekinthetjük meg. Utunk során megismerhetjük az erdei élőhelyeket, a védett növényeket és Sisa Pista kalandos életét.  

Ki volt Sisa Pista, „az utolsó nógrádi betyár”?

Sisa Pista (Benkó István) egy hírhedt betyár volt, aki a történetek szerint cimboráival gyakran az Oszlai-árok nagy sziklaüregében rejtőzött a csendőrök elől. Börtönbüntetése után Nagyorosziban, később Bernecén élt, majd Bernecén is halt meg 1910-ben. Bernecebaráti tanösvény állomásai

  1. Betyár-kút: Sisa Pista gyakran oltotta szomját a hűs forrás vizével. A Betyár-forrás, vagy Betyár-kút vízjárását a hóolvadás és a csapadék határozza meg.
  2. Patakparti égeres: A völgytalpon elhelyezkedő patakpart számos védett növény- és állatfaj élőhelye.
  3. Idős kocsányos tölgyes: A hegyoldalban található tölgyóriások faja kocsányos tölgy. Ezek a fák 200-300 évet, de akár 500 évet is élhetnek.
  4. Száraz tölgyes: A hegyoldal magasabb a vízhiány van hatással az erdőre. Itt a száraz tölgyessel ismerkedhetünk meg.
  5. Oszlai-árok – földtani feltárás: A Nagy-völgy környéki hegyek a Börzsöny első vulkáni ciklusa során alakultak ki, a Bernecebaráti tanösvény mentén ennek a vulkáni szakasznak a képződményeivel találkozhatunk.
  6. Sisa Pista barlangja: Az Oszlai-árok egyike volt Sisa Pista menedékhelyeinek. 

Nyitva tartás

Folyamatosan

Megközelítés

A tanösvény Bernecebaráti felől a kék sáv, majd a zöld sáv turistajelzésen (6 km), Nagyoroszi felől a zöld sáv turistajelzésen (5,5 km), Drégelypalánk felől a piros sáv turistajelzésen (5 km) közelíthető meg. 

Drégelypalánk vonattal a Vác–Diósjenő–Drégelypalánk–Balassagyarmat vonalon közelíthető meg (menetrend), busszal Vácról és Rétságról is megközelíthető a település, előbbiből 1 átszállással (menetrend). Akik autóval indulnak a településre, azoknak Budapestről 1ó 15 p az út, a 2-es úton keresztül.

Közeli település

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés

Látnivalók a környéken

Megosztás: