Berkenye

Berkenye

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1717

Népesség

602 fő

Terület

13,46 km²

Berkenye

Berkenye Nógrád megye délnyugati részén, a Börzsöny délkeleti peremén található, Nógrád, Nőtincs és Szendehely szomszédságában. A XIV. században már lakott települést erdők veszik körül, és mivel főútvonal nem szeli ketté a községet, a falu nyugodt, háborítatlan, és barátságos. 1990-ig közigazgatásilag Nógrádhoz tartozott, ezután önálló hivatalt hozott létre.

Berkenye története

A váci püspök 1390-ben berkenyei jobbágyainak elengedte a neki robotmunkában végzendő szántást, a bor és gabona kilencedet pedig a termés tizenketted részére mérsékelte. Ezzel a jobbágyok megtartása és új jobbágyok csalogatása volt a cél. Berkenye 1553-ban török kézbe került, majd miután a falu elpusztult, német ajkú lakossággal telepítette be a 18. század elején a váci püspök.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

A település népességszáma ezután fokozatosan nőtt, ám a második világháború után a lakosokat sorban érték a tragédiák. 1945-ben 82 embert hurcoltak el „Malenkij robotra”, 1948-ban a családok egy részét kitelepítették, és felvidéki magyar családokat költöztettek a házakba.

Látnivalók Berkenyén

A kirándulók Berkenye éttermében sváb ételkülönlegességeket kóstolhatnak, míg a víztározón csónakázásra is van lehetőség. A faluba vezető Kossuth utca virágba borulva várja a látogatókat, ami nem csak szemet gyönyörködtető látvány, de úgy tartják, hogy aki egyszer ellátogat a faluba, annyira megszereti, hogy gyakran visszatér ide. Nézzük a látnivalókat!

Berkenye

Fotó: Hranecz Attila

Római katolikus templom

A Nógrádi Főesperesség plébániái között Berkenyét 1629-ben említik, majd a török időkben teljesen elnéptelenedett, és elpusztult. A 18. században egy fatemploma volt a községnek, melyet 1777-ben Migazzi Kristóf váci püspök rendeletére építettek. Főhomlokzatán Migazzi címere látható, a toronyban pedig 3 harang található.Falumúzeum

Berkenye Falumúzeumában megismerhetjük a hajdani svábok kultúráját, és életét. A Falumúzeum épülete előzőleg az Engesdorf család tulajdonában volt.

Hársas-tó

A Hársas-tó egy kicsi, de nagyon bájos tó, amely horgásztóként funkcionál. A közepére épített pergola elbűvölően szép esküvői helyszín, melyet sok pár választ a nagy napra. Fürdeni nem lehet a tóban, de piknikezéshez az egyik legkiválóbb helyszín.

I.világháborús emlékmű

A gyalogos Baka a fegyvere csövére támaszkodik imára kulcsolt kézzel. Három lépcsőre helyezték a 60X60-s talapzatot, ezen áll a katona egy obeliszk előtt feje felett kettős kereszt az oszlop tetején turulmadár látható a karmaiban kardot tartva, kitárt szárnyakkal. A szobor alatt fehér márványtáblán a hősi halált halt katonák névsora látható.

Kirándulás Berkenye környékén

Berkenyéről izgalmas kirándulást tehetünk a nógrádi várhoz, mely a település szomszédságában fekszik. A vár közel ezeréves múltra tekint vissza, ám mivel 1685-ben egy villám csapott a belsővár öregtornyába, ahol felrobbant a puskapor, a belsővár megsemmisült, és a vár falait is jelentősen megtépázták az időjárás viszontagságai. Ennek ellenére a nógrádi vár népszerű kirándulóhely, ahova turisták ezrei látogatnak évente.Szintén a közelben található a nőtincsi Horgásztó, de a Bánki-tó és a Jenői-tó is csak néhány perces autóútra van. A Gyadai-rét és a Börzsöny szintén mesés úti célokat tartogat.

Berkenye megközelítése

Berkenye autóval Budapesttől 60 km-re található az M2-es úton keresztül, míg Nógrádtól csupán 5 km. Busszal a Vácról Diósjenő felé közlekedő 331/7-es járattal kell a falut megközelíteni, ez 17 km és 23 perc, míg vonattal szintén Vácról kell indulni, így az út 22 km és 30 perc.

A képek forrása: funiq.hu

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés
Megosztás: