Bánk

Bánk

INFORMÁCIÓK

Alapítva

1405

Népesség

659 fő

Terület

9,9 km²

Bánk

Bánk község Nógrád megye délnyugati részén fekszik, Budapesttől 60 km-re. A település népszerű a horgászok és a fürdőzni vágyók körében, ugyanis a Bánki-tó mindkettő szabadidős tevékenységhez ideális választás. A község kiválóan alkalmas arra, hogy egy egynapos kirándulás alkalmával bebarangoljuk, de akár hétvégi kikapcsolódáshoz is remek úti cél lehet.

Skanzen – Múzeumok Éjszakája
Hirdetés

Bánk története

Több régészeti lelet bizonyítja, hogy Bánk már az ősidők óta lakott terület, de csak 1405-ben említették először írásban is. A falu nem vészelte át a török hódoltságot. A község evangélikus temetőjében egy régi templom falai állnak, ez a templom, ahogyan a település is, a török megszállás alatt teljesen elpusztult.

A lakosság helyére szlovák családokat telepítettek ide, akik igen kis számban éltek itt az 1700-as évek elején. Az 1700-as évek közepén a Jeszenszky család tulajdonában állt, később Becskády Pál, Gyurcsányi Ignác és Hodossy József lettek Bánk földesurai.A község evangélikus temploma 1783-ban épült.

Az 1970-es évekre hihetetlenül népszerű turistacélpont lett a Bánki-tó, ám a tó és környéke az 1990-es évek elejére teljesen tönkrement, strandolásra alkalmatlanná vált. Egy évtizeddel később az önkormányzat kitisztíttatta a tó medrét, és a partot is helyrehozta, azóta pedig a tó igazi turistaparadicsom.

Csak kevesen tudják, hogy Bánk és Felsőpetény között működött egykor a Felsőpetényi Kisvasút, amely Bánkra szállította a kő- és agyagbánya által kitermelt nyersanyagot.

Látnivalók Bánk községben

Bánki-tó

Bánk legnépszerűbb nevezetessége egyértelműen a közel hét és fél hektáros vízfelületű Bánki-tó. A tó a horgászok kedvelt pihenőhelye, de családok és baráti társaságok számára is igen vonzó a strand, ahol hűsítő élmény csobbanni a forró nyári napokon.

A 4 méter mély tavat, amely a Jenői-patak felduzzasztásával keletkezett, könnyedén körbejárhatjuk a bájos sétaútnak köszönhetően. A sétautat egy részen erdő veszi körül, a nádas látványa pedig minden alkalommal megihleti a művészeket és fotósokat. A tó mélysége néhol eléri a 6-7 méteres mélységet is, ezért nagyon fontos, hogy csak a kijelölt strandon szabad fürdeni.

A Bánki-tó csónakázáshoz is kiválóan alkalmas, a gyerekek pedig minden alkalommal nagyon élvezik a közeli kalandpálya nyújtotta izgalmakat. A terület nem csak nyáron vonzó üdülőhely, télen a tó befagyott vize korcsolyázásra is alkalmas.Szlovák Nemzetiségi Tájház

Azok számára, akik szeretnék jobban megismerni Bánk történetét, sok érdekességet tartogat a Szlovák Nemzetiségi Tájház. Egy régi parasztházban megtekinthetjük a helyi szlovákság XIX. századi életét, viseletét, berendezéseit, és használati tárgyait, megcsodálhatjuk az egykori szlovák szőtteseket és hímzéseket, és a bánki népviseletet. A Tájház udvarán megtekinthetjük a Bánki menyecske szobrát is. 2013-tól az intézmény fenntartója Bánk Község Önkormányzata.Élő Kovácsműhely Múzeum

Bánk egyik nélkülözhetetlen iparosa a kovács volt, aki lovakat parkolt, ekét, kaszát, sarlót élezett, és gyakran még az állatok gyógyításához is értett. A kovács mindig nagy tiszteletnek örvendett a faluban.

A múzeum alapítója Bánkon Élő József, aki kovács családból származik, és a szakma művészeti csúcsait is meghódította. A múzeumban így nem csupán a berendezési tárgyakat lehet megtekinteni, de az egyes munkafázisokat ki lehet próbálni a mesterember segítségével. A múzeum kialakításakor az alapvető cél az volt, hogy egy 18. század végi 19. század eleji kovácsműhelyt rendezzenek be a látogatók számára. A múzeum és a tájház Bánk igen értékes kincse, ugyanis a kettő együtt nagyon hatékonyan érzékelteti a falu egykori lakosságának mindennapi életét és feladatait.

Evangélikus templom

Bánk későbarokk temploma 1783-ban épült meg, és 1784. augusztus 6-án szentelték fel. Főoltárát a tolmácsi születésű festőművész, Edvi Illés Ödön festette 1903-ban. Eredetileg az első oltáron három kép volt. A legfelső, melyet a régi templomból hozattak át, az Úrnak a feltámadását ábrázolta, a középső a hegyen való elváltozását, s a legalsó az utolsó vacsorát. A templom harangját az első világháborúban eltulajdonították, majd 1922-ben pótolták egy 150 kilós új haranggal.

Világháborús emlékművek

Bánk polgármesteri hivatalának falán, a falu középpontjában látható Laluja András alkotása, amely „A Háborúk Áldozatainak Emlékére” feliratot viseli.A falu első világháborús emléktábláját Bánk lakói 1927-ben állítottak a hősök tiszteletére, az emléktáblán a neveik is olvashatóak, bár az idő vasfoga nyomott hagyott rajtuk. A második világháborús emléktábla nem tartalmazza a teljes háborús áldozat-névsort.

Kirándulás Bánk környékén

Aki Bánk környékén szeretne kirándulni, annak mindenképpen érdemes felkeresni Drégelypalánkot és Drégely várát, de a Nógrádi vár is a közelben található. Egy városnézés Vácon nem telhet el a dóm, a diadalív, és a Fehérek templomának megtekintése nélkül, ha pedig vízparti élményre vágyunk, kipróbálhatjuk Verőce megújult szabadstrandját.

A Királyréti Erdei Vasút szintén minden korosztály számára nagy élmény, ahogyan a Csóványosi-kilátó és a Királyréti tanösvény felfedezése is.

Megközelítés

Bánk Vácról autóval a 2.-es úton át 30 perc alatt közelíthető meg, busszal pedig a váci autóbusz-állomásról 1 óra 10 perc alatt érhetünk a településre (menetrend ITT). Budapestről vonattal (menetrend) is utazhatunk Vácra, a vasútállomás csupán néhány perces sétára található az autóbusz-állomástól.

Fotók: Bánk Község Hivatalos Oldala

Térkép

Jacuzzi banner
Hirdetés
Bánki szállások

Bánki látnivalók

Megosztás: