Tojásírástól a húsvéti locsolásig – Húsvét a Skanzenben

Dunakanyar programajánló

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tojásírástól a húsvéti locsolásig – Húsvét a Skanzenben

április 9 április 10

Skanzen Húsvét 2023
Fotó: Szentendrei Skanzen

Ismét színes programkavalkáddal várja a látogatókat húsvétvasárnap és -hétfőn a Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, hétfőn vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek.

Hirdetés

A Skanzen portáin a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások egyaránt megjelennek, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak. A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg. Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a programokat. Mesét mond Dóra Áron és Csernik Szende, zenél a Manó Swing, Juhász Réka, Bognár Szilvi és zenekara.

Skanzen Húsvét 2023
Fotó: Szentendrei Skanzen

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll.  Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya, megismerhetnek az érdeklődők gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat. Készíthetnek tojásdíszt só-liszt gyurmából, textilcsibét, szalmanyulat vagy húsvéti kosarat is a rendezvényén.

Lesz határkerülés, locsolóvers-költés, tojásgurítás, pecsétgyűjtő játék. Részt vehetnek a látogatók szakrális programokon: a Skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és hétfőn katolikus misét, református és unitárius istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra pedig a Skanzen templomait járja körbe. 

Az ünnepet megelőző héten, április 6-8. között a nagyhét szokásaival, ízeivel, játékaival hangolódik a múzeum az ünnepre.

Húsvéti bringatúrák

Mi az a cicuka, honnan származik, a „Verik, mint Pilátust” szólásunk, mikor ettek puka málét vagy mikor vettek a tűzhelyről Judásszenet? Április 7-én és 8-án a nagyheti szokások nyomába erendünk kétkeréken.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amelyet 40 napos böjt, testi, lelki felkészülés előzött meg. A virágvasárnappal kezdődő nagyhéten már mindenki az ünnepre készült, a nagytakarítás, a határ, az udvar rendbetétele mellett igyekeztek kibékülni haragosaikkal, imádkoztak, gyóntak. A húsvéti biciklitúrákon a nagyheti szokásokat, hagyományokat ismerhetik meg a látogatók. 

Általános információk
A túrák hosszúsága kb. 1,5 óra
Maximális létszám 25 fő / túra
Részvételi díj:
Felnőtt: 500 Ft / fő
Gyerek: 250 Ft / fő (6-18 éves korig) (A múzeumi belépőn felül.)

Biciklibérlés
A múzeumban kerékpár bérlésére lehetőséges. A bérlés díja 1.000 Ft /bicikli/nap.
A programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Az április 7-i (péntek) és 8-i (szombat) bringatúrákra itt lehet regisztrálni!

Programok

Húsvétvasárnapi programok: KATT IDE

Húsvéthétfői programok: KATT IDE

Részletek: skanzen.hu  

A Skanzen Húsvét és a Skanzen Tavaszi témahét programjaihoz a tojásokat a Gyermelyi Zrt. biztosította.

Sztaravodai út 75.
Szentendre, 2000 Magyarország
+ Google Térkép
+36 26 502 537
View Helyszín Website
Megosztás: