Szabó Magda színházi est “Szelíden és szilárdan” Gajdó Delinke előadása

Dunakanyar programajánló

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szabó Magda színházi est “Szelíden és szilárdan” Gajdó Delinke előadása

május 16 17:00 19:00

Szabó Magda színházi est
Fotó: Verőcei Művelődési Ház Facebook

Szabó Magda színházi est “Szelíden és szilárdan” Gajdó Delinke előadása 2022. május 16-án hétfőn 17 órakor a Verőcei Művelődési Házban. Az előadásra a belépés díjtalan. A program a Déryné program keretében valósul meg.

Hirdetés

Az előadásban megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek a családja, az édesanyja Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a fogadott testvér (…), Szobotka Tibor, az imádott férj, Debrecen, felvillan Kumacs és természetesen végig „jelen van” Szabó Magda, gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként, halhatatlanként…

A 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 103 évvel ezelőtt született, és 13 évvel ezelőtt hunyt el. A „Szelíden és szilárdan” című előadás elénk tárja Szabó Magda egész életét, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, tanulmányait, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését…

„ Bár vallom, hogy a színház társasjáték, mégis jó pár éve foglalkoztat a gondolat, hogy kellene egy olyan előadást készíteni, amelyben példa és iránymutató magyar női sorsot tudnék megjeleníteni. Tavalyelőtt nyáron világosította meg elmémet a Fennvaló: Szabó Magdához kell fordulnom. Külön öröm számomra, hogy ebben az értékeket egyre mellőző világban, egy „szabálytalan keresztény” asszony által szólalhatok meg. Így született meg Daragics Éva közreműködésével a Szelíden és Szilárdan című előadás Szabó Magda műveiből, interjúiból, azzal a céllal, hogy a hihetetlenül gazdag, szeretettel és megpróbáltatásokkal telített íróóriás életéből és családjának múltjából (ahol szintén embert, hitet és türelmet próbáló női sorsok jelennek meg) minél többet megmutathassunk.

Magdus (remélem, megbocsájtja nekem, hogy mint minden szerettemet, Őt is becézem) olyan gyermek, nő, feleség és ember volt minden gyengeségével, gyengédségével, erejével, konokságával, hitével és olyan író nyitottságával, rejtelmességével, gazdagságával, akit nem lehet nem szeretni, nem lehet nem játszani, nem lehet nem megmutatni minél több embernek, minél több olvasatban, minél több megvilágításban.” ( Gajdó Delinke)

Forrás: Facebook

Ingyenes
Árpád út 20.
Verőce, 2621 Magyarország
+ Google Térkép
+36 27 350 009
View Helyszín Website
Megosztás: