Hagyományaink vendégségben – járó malmok, aktív közösségek a Skanzenben

Dunakanyar programajánló

Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Hagyományaink vendégségben – járó malmok, aktív közösségek a Skanzenben

szeptember 16 Egész nap

Hagyományaink vendégségben, Járó malmok, aktív közösségek a Skanzenben
Fotó: Szentendrei Skanzen

Szeptember 16-án ismét az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat lát vendégül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Zenés, táncos programok, kézműveskedés, helyi finomságok várják a látogatókat – herőkétől a kukoricaporócáig.

Hirdetés

A program a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tematikus évéhez kapcsolódva a malmokat és a malmokhoz kapcsolódó tevékenységeket állítja középpontba. Szó lesz aratásról, a magyar néphit molnár alakjáról, a malom folklórban való megjelenéséről. A látogatók megismerhetik a különböző őrleményeket és az ezekből készült ételeket. Kipróbálhatják a kézi őrlést, kóstolhatnak alakorlepényt és molnárkalácsot, hallgathatnak molnáros meséket. A kézműves foglalkozások során készíthetnek vesszőből kosárkalapot, csuhérózsát, szalmagyűrűt, de nemezelhetnek és papírt is meríthetnek kicsik és nagyok.

Hagyományaink vendégségben, Járó malmok, aktív közösségek a Skanzenben
Fotó: Szentendrei Skanzen

A rendezvény során húsz közösség közel ötszáz tagja tölti meg élettel a Skanzen Észak-magyarországi falu és Felföldi mezőváros tájegységeit, akik elhozzák játékaikat, ételeiket, táncaikat, énekeiket. A portán zajló események mellett színpadi műsorral is készülnek, ahol táncokat, szokásokat, dalokat, élőszavas mesemondást és pajtaszínházi előadást is láthatnak az érdeklődők. A korábbi évekhez hasonlóan idén is megünnepli a Skanzen a jubiláló tájházakat, és nem marad el a közös almafaültetés sem.

A rendezvény a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Magyarországi Tájházak Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös szervezésében valósul meg.

Sztaravodai út 75.
Szentendre, 2000 Magyarország
+36 26 502 537
View Helyszín Website
Megosztás: