Dunakanyar programajánló

- Ez az esemény elmúlt.
Disznóvágás a Skanzenben
február 19 Egész nap

Valódi falusi disznóvágás és disznótor a Skanzenben!
A téli időszakban a falusi, de sokáig még a városi ember életének is szerves részét képezte a disznóvágás és a hagyományos disznótor. Manapság már csak elvétve találkozunk ezzel a tradícióval, holott ez a program a téli időszak egyik igazán különleges hangulatú eseménye volt. Amellett, hogy komoly odafigyelést és munkát jelentett a disznó levágása, majd a feldolgozása, valódi közösségi élményt, jókedvű mulatozást, evést-ivást, baráti beszélgetéseket is adott a falu aprajának és nagyjának, az egyébként szürkébb és lassabban telő téli napokban.
A Skanzenben most felelevenítjük ezt a hagyományt – idén mindössze egyetlen alkalommal nyílik lehetőség részt venni a tradicionális disznóvágáson és disznótoron:
2022. FEBRUÁR 19-ÉN, SZOMBATON.
Ahogy a disznóvágás régen is megmozgatott mindenkit, és sokszor az egész falu jelen volt, nálunk is elkél minél több szorgos kéz – ezért elsősorban baráti társaságok, céges, vagy más csoportok jelentkezését várjuk.
A disznóvágások hagyományosan mindig kora reggel, szinte még hajnalban kezdődnek – nincs ez másképp nálunk sem. Ezért lehetőséget biztosítunk arra is, hogy vendégeink az eseményt megelőző, és akár az aznap éjszakát is kényelmes szállodánkban, a szomszédos Skanzen Hotelben tölthessék.
Regisztrálni a programra ITT lehet.
Jelentkezési határidő: 2022. február 4., péntek.
Részletes program:
Február 18., péntek (a disznóvágást megelőző nap):
- 15:00 órától – érkezés a Skanzen Hotelbe, egyéni utazással
- 18:00 és 20:00 óra között – vacsora a Skanzen területén található Jászárokszállási Fogadóban
- Fakultatív esti program a vacsora után: éjszakai fürdőzés a Leányfalui Termálfürdőben
- Fakultatív program a vacsora után: bor- vagy pálinkakóstoló est
Február 19., szombat – a disznóvágás napja

- 6:00 óra – ébresztő, majd reggeli a szállodában
- 7:00 óra – pár perc séta a szállodától a Skanzen Tanyájára, ahol kezdetét veszi a disznóvágás
– Vendégeink a Tanyára érkezéskor „szíverősítő” bemelegítő pálinkát és pogácsát fogyaszthatnak.
– A napi program ismertetése, a vendégek érdekességeket hallhatnak a disznóvágás néprajzi vonatkozásairól, az idevágó hagyományokról, stb.
– A disznó másvilágra segítése böllér közreműködésével, majd a pörzsölés és a tisztítás elvégzése.
Aki úgy érzi, hogy a fenti eseményeknél még inkább nem lenne jelen, a Tanya helyett a Skanzen Fogadójának különtermében, a Kemencés teremben várhatja meg, hogy az állat megérkezzen a Tanyáról, és a feldolgozás elkezdődjön.
– A megtisztított sertést a Fogadóhoz szállítjuk, ahol megkezdődik a feldolgozás – ebben már vendégeink is tevőlegesen részt vehetnek, amennyiben szeretnének.
- 10:00-11:00 óra – a feldolgozás közben friss disznótoros reggeli (hagymás sült vér, vesevelő, cigánypecsenye friss kovászos kenyérrel, savanyúsággal, mustárral, tormával)
- 11:00 és 12:30 óra között – 1-1,5 órás kiegészítő „hölgyprogram”: rétessütés a Kocsiszínben.
- Eközben tovább zajlik a disznó feldolgozása: darálás, tepertődarabolás, ízesítés, üstben abálás, hurka, kolbászkészítés- és töltés, zsír lesütése
- Cca. 15:00 óra – a munka végeztével a Fogadóban cigányzenével kísért, disznótoros ebéddel várjuk vendégeinket.

Ebédmenü:
– orjaleves lúdgége tésztával, zöldségekkel és húsokkal gazdagon
– véres, májas hurka, friss kolbász, tepsis burgonyával, házi savanyúságokkal
– disznótoros káposzta
– szilvalekváros hájas tészta
Italok:
o Italok korlátlan fogyasztással egész nap:
– Forralt bor, forró tea, kávé, ásványvíz
o Italok korlátlan fogyasztással 13:00-19:00 között:
– Borok (Szőke Mátyás, Irsai Olivér, Takler, Dúzsi Rose)
– Rostos és szénsavas üdítők, Coca-Cola termékek, házi limonádék
o Nobilis pálinka kínálás a nap során 4 alkalommal
- A program várhatóan 18:00-19:00 óra körül ér véget.
A vacsora végén távozáskor mindenki kap egy disznótoros kóstoló csomagot, így vendégeink otthon is élvezhetik a hétvége vidéki ízeit, a munka jól megérdemelt gyümölcsét. A csomag tartalma: hurka, kolbász, frissen kisütött tepertő és zsír.
- Vacsora után a vendégek visszasétálnak a szállodába, ahol kipihenhetik a nap fáradalmait. Ha még van hozzá erejük, fakultatív jelleggel felkereshetik a Leányfalui Termálfürdőt egy lazító esti fürdőzésre.
Február 20., vasárnap:
- Svédasztalos reggeli a szállodában, és annak, aki még bírja, további „disznóságokat” kínálunk.
- 11:00 óráig kijelentkezés a Hotelből, hazautazás egyénileg (opcionálisan ezen a napon is igénybe vehető a Leányfalui Termálfürdő).
Programcsomag-árak:
- Csak a disznóvágás, szállás nélkül, a disznóvágás teljes programjával, ételeivel-italaival, zenével, stb.: 25 000 Ft/fő
- A disznóvágás teljes programja egy éjszakás szállással: 33 000 Ft/fő +IFA
- A disznóvágás teljes programja két éjszakás szállással: 41 000 Ft/fő+ IFA
Regisztrálni a programra: ITT lehet.
Jelentkezési határidő: 2022. február 4., péntek.
A jelentkezés a programdíj 50%-ának befizetésével válik foglalássá.
Az 50% előleget az alábbi bankszámlaszámra legyen szíves befizetni:
10032000-00338862-00000017. Számlatulajdonos: Skanzenért Nonprofit Kft.
Kérjük, hogy a Közlemény / Megjegyzés rovatba tüntesse fel a nevét és ezt: “Disznóvágás Skanzen”
A programot a minimum létszám, 25 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.
További részletek, információ:
+36 30 322 9454