Adventi forgatag a Dunakanyarban - városról városra

Kalapos Gábor 2016. 11. 27.
 • Adventi forgatag a Dunakanyarban - városról városra
 • Hogy mivel készülnek a Dunakanyar települései az Adventi időszakra? - összeszedtük a legfontosabb eseményeket!

  A Karácsony a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Húsvét mellett, azonban vidám, kedves jellege miatt egyértelműen a legnépszerűbb. Rohanó világunkban általában mindnyájan egy dologra vagyunk képtelenek: megélni a várakozás, a Megváltó eljövetelének minden csodálatos pillanatát, amelyről az Advent maga szól. Éppen ezért ezen összegyűjtött programcsokor a Dunakanyar fontosabb településeinek adventi programkínálatából azt a célt szolgálja, hogy a vasárnap kezdetét vevő 4 hetes szép időszak értékes eltöltésére ötleteket adjunk kedves olvasóinknak. 

  Szentendre:

       Nem véletlen, hogy e jelentős várost a Dunakanyar délnyugati csücskében a terület kulturális fővárosaként aposztrofáljuk, hiszen immár nagyon rég a művészek kedvelt lakhelye, nevezetes kiváló intézményeiről és színes programkínálatáról. Ez jellemzi az adventi időszakot is, ahol nem csak igen nagyszámú és széles palettán mozgó rendezvényeken vehetünk részt – a koncertektől a színházi előadásokig, a gyermekprogramoktól a kézműves foglalkozásokig, az egyházi jellegű programoktól a könyvbemutatóig, és a többi -, de a tájékoztatásra is igen nagy hangsúlyt. Hiszen a kérdéses időszakra, illetve egyéb lehetőségekkel kitolva egészen január 8-ig szóló különböző szervezetek, intézmények által létrehozott rendezvényeket egy csokorba gyűjtve közzétették az alábbi oldalon. Ezek felsorolása ehelyütt igen sok sort venne igénybe, javaslom a kedves olvasóknak, hogy böngésszék figyelmesen, mindenki talál programot a saját kénye-kedve szerint! 

   Dunakeszi:

       A Duna bal partjárat átruccanva egy más képet mutató várost, az agglomeráció egyik ipari központját, Dunakeszit vehetjük szemügyre. Honlapjuk és programjuk, ha nem is annyira átlátható, és színes, mint láthattuk azt Szentendre kapcsán, mégis számos nagyobb szabású koncertre kerül sor a könnyűzene világából az adventi hétvégék szombatjain és vasárnapjain. A programkínálat kevésbé a „magas-kultúra” (bár nem kedvelem e kifejezést) kedvelői, vagy az elmélyült szakrális vallásosságot keresők számára jött létre, ugyanakkor sokak számára szimpatikus lehet, illetve akár pihenésképp is beiktatható egy kis lazább, fiatalosabb délután, este –példának okáért egy Janicsák Veca koncert- az adventi időszakban. A szombati és vasárnapi gyermekprogramokért pedig mindenképpen csillagos 5-ös jár! A város honlapján, hétvégi felosztásban, tehát 4 helyütt megtalálhatóak az adventi programok főtéri rendezvénysorozatból, illetve néhány egyéb esemény is a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szervezésében. A városi programok mellett a Jézus Szíve Plébánia szervezésében néhány egyházi jellegűt is felfedezhetünk, ami a hívő emberek számára lehetőséget nyújt az elmélyült várakozásra.

  Szigetmonostor:

       Kulturális barangolásunkat a Szentendrei-sziget szívében, ezen igen ősi, erős egyházi hagyományokkal rendelkező településen folytatjuk. A mindössze 1700 lakosú Szigetmonostor mégis mind a programkínálatot, mind pedig a tájékoztatást tekintve igen jó osztályzatot kaphatna, ugyanis akárcsak Szentendrén, úgy e település honlapján is egy helyen felsorolásra került az összes esemény, közel 20 programja. A hangsúly, véleményem szerint nagyon helyesen, szemben mondjuk Dunakeszivel, a vallásos színezeten és a könnyedebb gyermek-, és családi programokon van, nem pedig a szórakozásán. A várakozás öröme így teljes és mozgalmas lehet a családok apraja, nagyja számára!

  Göd:

       Szigetmonostorral szemben, a Duna bal partján terül el festői környezetben Göd városa. A település honlapján kissé az érezhető, hogy jót és sokat akartak, mégsem tudták feltölteni a rengeteg menüpontot, így nem csoda, hogy kissé nehézkes rátalálni az „Eseménynaptárra”.  Az adventhez kapcsolódó programok sora itt sem túl bőséges, de azért néhány érdekes eseményt találhatunk magunk számára a kézműves játszóháztól a Téli Tárlat kiállításig, a Gólyalábas Komédiás Kompánia vicces programján át a Bon Bon zenekar koncertjéig, valamint Schäffer Erzsébet magyar Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista előadásáig.

  Sződliget:

       Gödöt észak felé elhagyva még maradunk a Duna bal partján, az ártéri kedves füzesek, szomszédságában, hogy szemügyre vegyük Sződliget adventi programkínálatát. Az első település, ahol egy várt problémába futottam, miszerint a honlapjuk fejlesztés alatt áll és a menüpontok, így a programok sincsenek közzétéve. Ennek ellenére rövid szörfözés után –avagy a google a barátom – ráleltem néhány érdekes eseményre. Legelébb a lapunk által már megénekelt igen érdekes Mézeskalácsfalu rendezvény december 10-11-én, majd a Barackbuli 2016 Facebook eseményre, amelyek ínycsiklandóan izgalmasnak ígérkeznek.

  Vác:

       Ha Szentendre a Dunakanyar kulturális fővárosa (egyik), akkor Vác feltétlenül „A” fővárosa, hiszen minden tekintetben kiemelkedik a Duna két partjának települései közül. Éppen ezért nem véletlen, hogy a váci adventi programokkal az I Love Dunakanyar már korábban is foglalkozott, az erről szóló írás elérhető és teljes, így további sorokat nem igényel.

  Verőce:

       Utunkat tovább folytatva, elérjük szülőfalumat, Verőcét. Szomorúan kell közölnöm, hogy a honlapunk nem ment át a vizsgán, ugyanis az eseménynaptár, és a hírek közt sem szerepel a programajánló. Ennek oka az, hogy idén nem is lesz annyira színes a kínálat, mint szokott lenni. Természetesen sor kerül az elsősorban helyieknek szóló, Advent minden vasárnapján 16 órától a főtéren tartandó gyertyagyújtás, ahol meleg szívek, és italok, térzene várják a bensőséges hangulatra vágyó Verőceieket. Ezenkívül szót érdemel még a Forrás Irodalmi kávézó holnapi programja, ahol szintén bensőséges hangulatra számíthatunk. 

  Kismaros:

       A Verőcével szomszédos kis sváb településen is a családias, bensőséges hangulatra törekednek, nem a rendezvényözönre, így pusztán gyertyagyújtásokra, kisebb eseményekre kerül sor, amelyekről szűkszavúan, de pontosan tájékoztatnak a település honlapján.

  Nagymaros:

  A nagymarosi települési honlapon igen nehéz eligazodni, de végül is hosszas keresgélés után az Eseménynaptárban egy helyütt megtaláltam az összes rendezvényt, amelyre decemberben sor kerül, és az adventhez is kapcsolhatóak. Több koncertre is sor kerül, gyermek és felnőtt programokra, adománygyűjtésre, és egyéb érdekes, fontos rendezvényekre. Emellett érdemes egy pillantást vetnünk Nagymarosi Plébánia honlapjára is, ahol bőséges és kielégítő tájékoztatást találunk a katolikus egyházi nagymarosi adventi programjairól, illetve fontos még kiemelnünk a Triptichon Galéria által szervezett „Égi hang” címet viselő csodálatosnak ígérkező koncertet a Szent Imre téri katolikus templomban.

  Visegrád:

       Visegrád, ahogy a település honlapja is hirdeti, „az élő középkor városa”, amely egyedülálló módon, néhány ezres településként az ország leginkább felkapott turisztikai központjai közé tartozik. Ez jelzi valamelyest a honlap profizmusa is –bár nem Szentendre színvonalú-, hiszen a főoldalra érve azonnal programokba ütközik az olvasó. Ezt követően felkeresem az „Eseménynaptárt”, amely ugyan még csak Adventi szombatokról szól, de mégis támpontot nyújt a tájékozódásban. A főoldalra visszatérve néhány adventi program már kikristályozódik, amelyek közül válogathat az érdeklődő, a többi nap eseményeiről pedig időben értesül a nagyközönség, ügyelnek az áttekinthetőségre, az emészthetőségre.

  Zebegény:

       Zebegény, ha kisebb méretekben is, de valami hasonlót képvisel, jelenít, meg mint Szentendre, egyértelműen a térség kulturális, és művészeti központja a Duna bal partján. Mégsem az adventi programok állnak a központban, ilyenekre a Zebegényi Havas Boldogasszony Római Katolikus Egyházközség szervezésében kerül sor, amelyekről honlapjukon kielégítően tájékoztatnak.

  Esztergom:

       Jártunk már kulturális központban, illetve földrajzi, egyéb értelemben vett fővárosban is, utazásunkat pedig stílszerűen nem csak a Dunakanyar, de Magyarország katolikus fővárosában, Esztergomban fejezzük be. Az egy hónapos adventi vásár programja igen bőséges, mindenki a maga kedve szerint találhat benne, és amelyről bőségesen tájékoztatást nyújt a rendezvénysorozatot szervező iroda Facebook oldala. Emellett természetesen nem szabad, nem lehet megfeledkezni az egyházi által szervezett igen fontos rendezvényekről sem, ezekről a Bazilika honlapján egyrészt a rendezvények menüpont alatt, másrészt az „Aktuális hír”-eknél olvashatunk bővebben.
   

  Színes, izgalmas programokkal teli és csodálatos várakozás egy hónapja áll előttünk. Érdemes kihasználnunk minden lehetőséget, és ezt az időt is arra, hogy a lehető legnyitottabb szívvel és lélekkel várhassuk a Megváltó érkezését! 

  Iratkozz fel hírlevelünkre