Lazíts a Paradicsomban! – Evezz, tekerj és pihenj Zebegényben!

Eszter Kristóf
 • Lazíts a Paradicsomban! – Evezz, tekerj és pihenj Zebegényben!
 • Hunyjátok be a szemeteket és képzeljetek magatok elé egy olyan képet, ahol kényelmesen üldögéltek reggelenként egy bögre kávéval a kezetekben, és élvezitek a pihentető csendet. Hallgatjátok a patak csörgedezését, nagyokat kirándultok délutánonként, és ha egy kis mozgásra vágytok, vidáman pancsoltok a Dunában, vagy evezni mentek a barátokkal. Ezután egy kis biciklizés és szalonnasütés már hab a tortán! Ha szívesen fejest ugranátok az élménybe, nekünk van egy tuti tippünk, hol tehetitek meg Zebegényben!

  Ébredtetek már fel úgy reggel, hogy bármennyire füleltetek, nem hallottátok az utca zaját, vagy a villamos csilingelését, csak a madarak csicsergését? Tudjátok milyen érzés, amikor kimentek a kertbe, és úgy érzitek, határtalanul szabadok vagytok? Hogy olyan tiszta a levegő, hogy szinte harapni lehet, és legszívesebben magatokhoz ölelnétek a világot?

  Bármennyire meglepő, a Sherpa vendégház ennél még több élménnyel halmoz majd el benneteket, így szinte biztos, hogy törzsvendégek lesztek Zebegény egyik legvarázslatosabb helyén!

   

  Vendégház - a természet ajánlásával

  Ezt a vendégházat valóban a természet ajánlja nektek, hiszen annál meggyőzőbb érv nem is lehet mellette, minthogy a közelben egy kerti tó, egy erdő és egy patak biztosítja a nyugalmat, a gyönyörű kilátást, és a szinte kézzel fogható, tapintható csendet. Az épület teljes mértékben környezet- és természetbarát, a szabadságérzet és a térérzet pedig maximális még a falvakban álló kertes házakhoz képest is. Itt nincs szmog, és nincs zűrzavar, amihez már az első napon hozzá fogtok szokni, és utána igencsak fájó lesz hallani még a biciklicsengő hangját is.

  Maga a ház teljes mértékben fel van szerelve, hat személynek tökéletes pihenést biztosít, de akár 8 főig is bővíthető. A földszinten egy nappali, egy konyha és egy káddal felszerelt fürdőszoba kapott helyet, míg az emeleten két hálószobát találtok zuhanyzós fürdőszobákkal, valamint még egy nappalit. A foglalás nem megosztható, így biztosak lehettek benne, hogy nem kell idegenekhez igazodni, és békésen szundikálhattok a kert árnyékos részén anélkül, hogy bárki megzavarná a szendergéseteket.

  Ha megéheztek, jó ha tudjátok, hogy nagyjából 1 km távolságra találjátok a közértet, ha pedig nem tudtok ellenállni a vágynak, hogy végre csobbanjatok egyet a Dunában, 2 km-t kell megtennetek a célig.

  A vendégházhoz egy 80 méter hosszú, saját Duna-part tartozik, itt találjátok egyébként a Kerékbárt is. A partszakaszon nagyon jó a vízjárás, lassan mélyül csak a Duna, a sodrás viszont elég erős, ezért nagyon tiszta a víz. Apró sóderos a part, így nem lesz tiszta homok a törölközőtök, és a gyerekeket sem kell esténként kivarázsolni egy kisebb homokbányából.

  Vérbeli pecások vagytok, akiknek mindig a csomagtartó mélyén rejtőzik a horgász felszerelés, hogy bármikor bevetésre készen legyen? Számotokra is igazi Paradicsom lesz a Sherpa, mert amíg a család békésen alszik még hajnalban, addig ti már megvívhatjátok a csatáitok a környék halaival.

   

  Nyugalom-béke-kikapcsolódás a Sherpában

  Mivel gyakran érkeznek kutyákkal a vendégek, a tulajdonosok nagyon elfogadóak, hiszen – elmondásuk szerint - a kutyák még soha nem tettek kárt semmiben, és sok gazdi boldog, hogy ebben a házban végre a négylábú kedvencekkel is eltölthetnek egy kis időt. Ha ti is vinnétek a kutyusokat, számítsatok rá, hogy a környéken olyan jókat kirándulhattok velük, hogy meg sem érzitek majd a távolságot a lábatokban, annyira elvarázsol majd a természet közelsége és a szép panoráma.  

  Tűzrakási lehetőség is van a kertben, és mivel mindig van tűzifa, így semmi nem tarthat vissza benneteket attól, hogy megfőzzétek életetek legjobb bográcsos gulyását, vagy szénfeketére égessétek a szalonnátokat, hogy aztán a sós pörcöket egy kis paradicsommal és fehér kenyérrel falatozzátok kedvetekre.

  Elérhetőségek:

  Weboldal: www.sherpavendeghaz.blogspot.com

  E-mail: sherpa.cortinasi@gmail.com

  Facebook: www.facebook.com/sherpa.vendeghazzebegeny

  Tel.: +36 30 931 0848

  Cím: 2627 Zebegény, Almáskert utca 105/21.

  A kerti tó biztosítja a szúnyogmentességet, hiszen a szúnyoglárvák kiváló eleséget biztosítanak a tóban élő farkaséhes halaknak, de ügyelnek a településen a szúnyoggyérítésre is, így nem kell attól félnetek, hogy megrohamoznak benneteket a vérszívók, amint lemegy a nap.

  A vendégház tulajdonosa büszkén mesélte nekünk, hogy nekik nincs szükségük arra, hogy hosszan meséljétek, hogyan éreztétek magatokat náluk, mert látni a vendégeken, hogy csupán azért, mert náluk töltöttek néhány éjszakát és hátrahagyták a mindennapok fárasztó nyüzsgését, sokkal kipihentebbek, más lesz a mosoly az arcukon. Szinte úgy érzik magukat, mintha kicserélték volna őket néhány röpke nap alatt.

   

  Pihentető kajak-, kenu-, és biciklitúrák

  Kicsit csalóka a pihentető jelző, de valóban így van.

  A bázis mindig a Kerékbár, innen indulnak a szervezett vagy egyedi programok. A kajak nagyon népszerű az ide látogató turisták körében, és mivel műanyag, ütésálló tengeri kajakokat bérelhettek, ezért nem kell attól félnetek, hogy hamar megsérültök, hiszen maga a kajak is kevésbé sérülékeny. Mellényt, hordót és lapátot is kaptok, ezért már csak arra lesz szükségetek, hogy elkapjátok a szelet, és fölfele evezzetek a Dunán. Vagy lefele az Ipolyon, a Duna irányába. No, de jöjjenek a részletek!

  A szervezett túrák nagyon népszerűek, mert ilyenkor felszállítják a hajókat a túra kiindulópontjához, ami lehet Ipolydamásd, Letkés, vagy akár Ipolytölgyes is, és onnan eveztek le a barátokkal vagy a családdal, miközben élvezitek az Ipolyon és Dunán ringatózó hajók nyugalmát, és az evezés élményét.

  Meglátjátok, semmihez nem fogható az az érzés, amikor a kezetekbe fogjátok a lapátot, és úgy érzitek, hogy akár Mohácsig is el tudnátok suhanni különösebb gond nélkül.

  Ugyanilyen pihentető lehet az is, ha kihasználjátok a Bike&Boat programot, vagyis az említett Ipoly-menti településekhez biciklivel tekertek el a Kerékbárból, onnan pedig a vízen mentek vissza Zebegénybe. A szervezők segítenek a hajók és a kerékpárok szállításában, így nektek csak az a dolgotok, hogy jól érezzétek magatokat, és minél több oldaláról ismerjétek meg a térséget. Ezek a túrák éppen ezért gyakran több órásak, hiszen több helyen is megállhattok vagy kiköthettek útközben, hogy megtapasztaljátok a környék sokszínűségét.  

  Ha a Dunakanyarban nőttetek fel, ez a túra akkor is tartogathat számotokra meglepetéseket, hiszen kötve hisszük, hogy volt már olyan élményben részetek, hogy egy napon biciklizhettetek, evezhettetek, és közben még a Helemba-sziget, illetve az alatta fekvő kicsi sóderos sziget vendéglátását is élvezhettétek.

  Elérhetőségek:

  Weboldal: www.turaprogram.hu/

  E-mail: info@turaprogram.hu

  Facebook: www.facebook.com/turaprogram.hu/

  Tel.: +36 30 931 0848

  Cím: 2627 Zebegény

  A biciklikről annyit mindenképpen tudnotok kell, hogy igencsak fiatalok, tehát nem a nagymama kemping biciklijével kell rodeóznotok az utakon, hanem nagykerekű trekking kerékpárok, ifjúsági és felnőtt mountain bike-ok, tandem kerékpárok és 4 elektromos bicikli áll rendelkezésetekre a túrázáshoz. Ha csoportosan indultok el, azok is veletek tarthatnak, akik súlyuk, koruk, esetleg mozgásszegény életmódjuk miatt nem szívesen vágnának neki az útnak, hiszen ezeken az elektromos bicikliken gurulva ők is osztozhatnak veletek az élményben.

  A napi kölcsönzési díjak 1500-4000 Ft között mozognak, utóbbi az e-bike bérleti díja. Emellett részt vehettek hegyi kerékpáros túrán is, ahol egy képzett kerékpáros túravezető megtanítja nektek, hogyan kell a hegyen energiatakarékosan tekerni. Így mosollyal az arcotokon fedezhetitek fel a Börzsönyt, és tényleg nem érzitek majd úgy magatokat, mint a régi kemping biciklin, amit folyamatosan hajtani kellett, mégsem haladtatok semmit előre.

  Nem csalás, nem ámítás, nincsenek trükkök, és nincsenek teljesíthetetlen túrák. Meglátjátok, hasznos tanácsokat kaptok majd, így valóban kikapcsolódásnak, és nem küzdelemnek élitek majd meg az evezést, és a biciklizést. Ennél jobb programra nincs is szükség a Dunakanyarban, főleg akkor, ha utána a Sherpa vendégház kertjében bográcsoztok a szabad ég alatt.

  Mi képzeletben már összekészítettük a hátizsákunkat, amiben a fényképezőgép mellett helyet kapott egy búvárszemüveg és néhány jó könyv is, ezzel ugyanis hetekig ki sem mozdulnánk Zebegény legszebb helyéről!

  Iratkozz fel hírlevelünkre