Blog

Nagyboldogasszony-székesegyház

A váci Nagyboldogasszony-székesegyház története

Sok érdekesség található Vácott, de a D.O.M. (Nagyboldogasszony-székesegyház) mellett egy turista sem megy el szó nélkül, hiszen káprázatos éke ez a városnak.

Vácon sétálva menekültünk be a hőség elől a váci székesegyházba, mely elragadó méreteivel és szépségével már régóta vonzott minket, de most jó okot is szolgáltatott az időjárás, hogy betérjünk Magyarország egyik legnagyobb katedrálisába, melynek Nagyboldogasszony-székesegyház a becsületes neve és ez maga a váci egyházmegye széktemploma.

Hirdetés

Mit jelent a D.O.M.?

Sokak számára az sem teljesen világos, hogy mit is jelent a D.O.M. felirat a homlokzaton, ezért most felfedjük a nagy titkot: Deo Optimo Maximo rövidítése, magyarul „a legfőbb istennek szentelve”, mely Jupiterre, a római vallás főistenére utal. Latinul a domus „házat” jelent egyébként.

Betoppanva elragadó látvány fogad minket, a későbarokk freskók órákra képesek lekötni a műértő szemeket.

Nagyboldogasszony-székesegyház freskó

Nagyboldogasszony-székesegyház méretei

Miután kigyönyörködtük magunkat, átjárt bennünket a egyfajta meghitt miliő, csendben susmogva elkezdtük felmérni a méreteket. Érezhető hogy a bejárattól a szentély felé haladva fokozatosan tágul a tér, majd a szentélynél összeszkül. Na de beszéljenek inkább a számok.



Méterben kifejezve: 60 m hosszú (külső hossz 72 m), 28 m széles (külső szélesség 34 m) és 50 m magas (legmagasabb pont 55 m) maga az épület, összesen 5.000 fő a befogadóképessége és 278 ülőhellyel rendelkezik. A bejárat felett helyzkedik el egyébként egy csodálatos orgona.

Nagyboldogasszony-székesegyház - orgona

Az épület 1777-ben készült el, az írásos emlékek szerint mintegy 16 éven keresztül építették (ami gyorsnak számít, szóval biztosan rendben volt az anyagi háttér!)



Harangok és altemplom

Ami viszont talán nem egyértelmű a többség számára, hogy 5 harang is „lakik” a D.O.M.-ban, számomra érdekes elrendezésben. A déli toronyban (jobb) van a püspöki nagyharang (4.200 kg!), az északi toronyban (bal) pedig 4 kisebb harang található.  A dóm alatt altemplom húzódik, ahol három csoportban püspökök, kanonokok és világiak nyugszanak.

Nagyboldogasszony-székesegyház

Ha tehetitek mindenképp látogassatok el a székesegyházba, gyönyörű a környezete, szemben a Püspöki Palota, Konstantin tér, sőt a Duna is közel van, andaloghattok a sétányon, vagy fagyizhattok a főtéren.

Jó szórakozást! 🙂

Megosztás: