Osztálykirándulás a Dunakanyarban? Nálunk Vác a biztos befutó!

Kristóf Eszter 2018. 05. 03.
 • Osztálykirándulás a Dunakanyarban? Nálunk Vác a biztos befutó!
 • Az osztálykirándulások akkor lesznek igazán emlékezetesek a gyerekek számára, ha élményként élik meg a programokat, és sok érdekességgel találkoznak akár egy, akár több napos kiránduláson vesznek részt. Mutatjuk, hogy Vác milyen csodás lehetőségeket rejt magában!

  Vác a Dunakanyar szíve, egy pörgős kisváros, ezernyi élménnyel, érdekes helyszínekkel, és hihetetlen sztorikkal. Rengeteg látnivaló várja az általános- és középiskolás gyerekeket a belvárostól a Duna-partig, akár vonattal, kisvonattal, hajóval, biciklivel vagy gyalogosan érkeznek. Gyertek velünk, megmutatjuk azokat a programokat, ahol biztosan jól fogjátok magatokat érezni.

  Tipp!

  A kiránduláshoz érdemes a MÁV és a MAHART honlapját is végigböngészni, hiszen Vác könnyen elérhető hajóval és vonattal, de az EV6-os kerékpárúton is könnyedén megközelíthető a város, ha inkább biciklitúráznátok!

  Memento Mori (Tragor Ignác Múzeum)

  Hatalmas figyelem övezte 1994-ben a 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány, valamint egy 40 személy maradványait őrző osszárium láda megtalálását Vácon. A mumifikálódott testek és a koporsók felbukkanása persze nem csak a kutatókat és szakértőket vonzotta, hanem a lakosságot is, így a gyerekek számára is biztosan maradandó élmény lesz a nem mindennapi látványt nyújtó tárlat.

  A nyitva tartásról és a belépőjegyekről bővebb információt a múzeum honlapján kaphattok.

  Fehérek temploma – Március 15. tér

  Ha Vácon jártok, mindenképpen keressétek fel a templomot, amely a fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta nevét. A Fehérek temploma oldalhomlokzatán Szent Hedvig szobra magasodik egy kút fölé, a gyerekek számára pedig biztosan érdekes információ lesz, hogy Hedvig lengyel királynő Nagy Lajos királyunk lánya volt, és

  ő a Dunakanyar védőszentje.

  A Március 15. tér közepén található romkertben a középkori Szent Mihály-templom és annak temetőkertje rajzolódik ki. Ez a templom mintegy fél évezredig állt itt, hozzá viszonyítva alakították a környező városrészt. Az egyik XVIII. századi altemplomi rész ma üveggel lefedve látható, benne egy régészeti kiállítás mutatja be a templom múltját. Érdekes látnivaló gyermekek és felnőttek számára egyaránt, a kiállításról részletes információt az alábbi linken olvashattok.

  Városnéző kisvonat

  A téren áthaladva gyakran találkozhattok a városnéző kisvonattal, amivel remek kirándulást tehettek a belvárosban! A gumikerekű vonat szinte biztos, hogy minden gyereknek nagy kedvence lesz! A több mint fél órás sétaút Vác nevezetességei mellett halad el, a Diadalívtől a Duna-parton végighaladva a várig, a Székesegyháztól a Hétkápolnáig, majd vissza a Főtérre. Előzetes egyeztetéssel bármilyen program összeállítható, és idegenvezetés is rendelhető.

  Fontos!

  A kisvonat hétköznap 10-16 óráig minden egész órában indul, hétvégén 10-17 óráig.

  Bővebb infó: kisvonatok.hu

  Amellett, hogy az osztálykirándulás során a gyerekek a vonattal jobban megismerhetik a város látványosságait, maga az utazás is élmény lesz számukra, ebben biztosak vagyunk!

  Váci diadalív és Nagyboldogasszony-székesegyház

  A váci diadalív története biztosan megmarad majd a gyerekekben, hiszen röviden, és érdekesen összefoglalható számukra. Migazzi Antal váci püspök rendelte el az építését Mária Terézia fogadásra, ám mivel mindössze két hét alatt építették fel, a királynő nem mert a kocsijával elhajtatni alatta, mert félt hogy rádől az építmény. Mikor távozásakor látta, hogy még mindig áll a kőkapu, már nyugodtan haladt át alatta.

  A Konstantin téren álló Nagyboldogasszony-székesegyház története szintén érdekes lehet a gyerekek számára. A szentély baloldalán a szép, díszes szószék, jobboldalán az üvegfallal elzárt oratórium áll. Az oratórium alatti ajtó a Mária-kápolnába vezet, amely a káplánok elkülönített imádkozó helye volt. A Dóm alatt altemplom húzódik, bejárata a főhajóból nyílt, ezt Csáky püspök kérésére áthelyezték a szentély mellé, az eredeti lejárót pedig befalazták.

  A diadalív folyamatosan látogatható, a székesegyházat pedig érdemes előzetesen telefon (+36-27-814-184) megkeresni.

  Sárkányhajózás – vizes élmények

  Sok gyereknek nagy álma a sárkányhajózás, egy osztálykiránduláson pedig jolly joker lehet egy ilyen programpont. A sárkányhajózás attól különleges, hogy a hajók elejében helyet foglaló „dobos” adja meg az evezés ritmusát, a többiek pedig erre a ritmusra eveznek az evezőikkel. Fantasztikus élmény, amiben mindenkinek aktívan részt kell vennie ahhoz, hogy a hajó megfelelően suhanjon a vízen. Tavasztól őszig remek program, és rendhagyó időtöltés minden korosztály számára!

  Váci Mosolyalbum- Sajdik Ferenc gyűjtemény

  Sajdik Ferenc magyar grafikus és karikaturista nevét minden gyereknek ismernie kell, aki szereti Pom Pom meséit, ezért a Sajdik gyűjtemény felkeresése szinte kötelező minden osztály számára. Az állandó életmű kiállításon Sajdik mesevárosa, girbe-gurba házai, hósapkás, pirostetős, hagymakupolás saroktornyai felidézik azokat az emlékeket, melyeken szórakoztatva ismerhetitek meg a várost.

  Tudtátok?

  A képeken életre kel Vác történelme, és tetten érhetőek Gombóc Artúr kalandjai és a nagy Ho-ho-horgász váci adaptációja is.

  Duna-part

  Jártatok már a város nevezetességeinél, hajóztatok és sárkányhajóztatok is, nincs más hátra, mint pihenni és sétálni egy kellemeset a Duna mellett. A napot érdemes a naplemente nézésével és fotózásával zárni, ugyanis a rév közelében álldogálva gyönyörű látványban lehet részetek.

  A sétány szabadfoglalkozáshoz tökéletesen ideális hely, lehet rollerezni, futkározni, piknikezni és napozni is a friss levegőn, és talán mondanunk sem kell, hogy ha Vácon jártok, a Duna-partot kihagyni szinte vétek lenne!

  Használjátok ki a város által kínált remek programokat, és hangulatos fesztiválokat a kikapcsolódásra, és ne feledkezzetek meg arról a több ezer gombóc fagyiról sem, ami Vác utcáin csak rátok vár!

   

  Iratkozz fel hírlevelünkre