Nem múlhat el a tavasz Esztergom nélkül – fedezd fel te is magadnak!

Kristóf Eszter 2017. 03. 22.
 • esztergom, dunakanyar, tavasz
 • Ha jártál már az Esztergomi Bazilika Kupolakilátójában, biztosan te sem felejted el soha azt a páratlan élményt, amikor megláttad a lábaid előtt heverő hegyeket, a Mária Valéria hidat és a kanyargó Dunát.

  Akár a Dunakanyarban nőttél fel, akár egy kirándulás alkalmával jártál Esztergomban, biztosak vagyunk benne, hogy kellemes emlékeket őrzöl. Látogass el tavasszal ismét a Dunakanyar egyik legszebb településére, most megmutatjuk, mi az, amit nem szabad kihagynod!

  Gondoltál már arra, hogy busz vagy autó helyett legközelebb hajóval utazz Esztergomba? Nem lehetetlen küldetés! Lassan megérkezik a jó idő, így április végétől Budapest és Esztergom között menetrendszerinti kirándulóhajó járatok közlekednek (hétfő kivételével) naponta akár Szentendre, akár Vác érintésével, Visegrádon át a városba. Mivel a kikötő a Mária Valéria hídhoz igen közel található, így kényelmesen átsétálhatunk a hídon Párkányba, ahonnan fantasztikus képeket készíthetünk a Bazilikáról, az esztergomi várról, illetve a Dunapartról. A fotózás szerelmesei semmiképpen se hagyják ki ezt a programot, annál is inkább, mert Párkány sétálóutcáin számos csalogató fagylaltozó várja a turistákat. A II. világháborúban a híd közepét felrobbantották, 2001-ben adták át újra, azóta sokan kirándulnak át Szlovákiába, például a Simon-Júda vásárba

  Ugyanilyen élmény ellátogatni az esztergomi várba, ahol akár egy egész napot is eltölthetünk, hiszen itt található a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, a Várszínház és a Magyar Koronás Királyok Panoptikum is. 

  A Vármúzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat március végéig 16, áprilistól 18 óráig. Minden korosztály számára érdekes lehet a Szent István terem, a királyi palota egyetlen teljes épségben megmaradt 12. századi lakószobája, hiszen sokáig úgy tartották, hogy ebben a szobában született Vajk. A lakószobából fantasztikus kilátás nyílik a vár alatt húzódó Vízivárosra. A varmegom.hu honlap felhívja az ide látogatók figyelmét arra, hogy babakocsival és kerekesszékkel a múzeum igen kis része látogatható csak. A Vármúzeum udvarából érhetjük el a Magyar Koronás Királyok Panoptikumot, ahol tíz királyunk élethű mellszobrát, valamint koronázási ékszereket tekinthetnek meg a látogatók. A szabadtéri Várszínház a vár déli végében, az úgynevezett Budai toronynál működik, a műsorokról, jegyárakról a honlapon található elérhetőségek egyikén érdemes tájékozódni. 

  Akik nem riadnak vissza egy kis kirándulástól, azok mindenképpen keressék fel a Babits Mihály Emlékházat, amely a költő esztergomi nyaralója volt. Az emlékhely és múzeum művészek alkotóháza lett, az irodalom kedvelői és iskolás csoportok gyakran keresik fel, többek között a háznál található autogram fal miatt. A múzeum hétfő és kedd kivételével mindennap látogatható.  Szintén népszerű kirándulóhely a Vaskapu, ami Esztergom óvárosától keletre található, a Visegrádi-hegységben. Autóval is jól megközelíthető, a belvárosból aszfaltút is vezet a hegyre, ahonnan belátni az egész várost. 

  Aki sportolni szeretne Esztergomban, annak szintén van néhány remek ajánlatunk. A Prímás sziget a belvároshoz legközelebb eső sziget, ahol számos sportpálya, valamint egy fürdőkomplexum is található, így akik szabad levegőre vágynak, úsznának vagy futnának az enyhe tavaszi reggeleken, azoknak ugyanolyan remek választás lehet a sziget, mint a Kis-Duna sétány, ahol gyakran találkozhatunk babakocsit tologató anyukákkal és bicikliző kisgyerekekkel is. A belvárosban hangulatos kávézók és cukrászdák várják a fáradt turistákat, a 2006-ban teljesen felújított Széchenyi téren. A térről kitiltották a gépjárműforgalmat, szökőkutakat állítottak fel és padokat helyeztek el, több épület új, vendéglátói funkciót kapott. A kirándulók körében roppant népszerű a 10.000 négyzetméteres, egykor piacként működő terület. 

  Esztergommal kapcsolatban soha nem lehet elég látványosságot megnevezni, hiszen a város mindig tartogat újabb és újabb hangulatos, érdekes programokat és meglepetéseket. Azzal talán senki nem száll vitába, hogy ez a város a Dunakanyar egyik legszebb gyöngyszeme, ahol megszámlálhatatlanul sok első randevú kezdődött a Kis-Duna sétány padjain.

   

  Iratkozz fel hírlevelünkre