Az erdei kisvasutazás a legjobb őszi program!

Kristóf Eszter 2017. 10. 15.
 • Az erdei kisvasutazás a legjobb őszi program!
 • Ha nem vágytok száguldásra, de szívesen zötyögnétek erdei kisvasúttal a kedvenc túraútvonalatok felé, akkor járjátok körbe vonattal a Börzsönyt idén ősszel is. Baráti áron rengeteg élményhez juthattok, akár minden hétvégén!  

  Biztosan senkinek nem kell bizonygatni, hogy mekkora élmény erdei kisvasúttal utazni, azonban ha akad köztetek, akinek ez kimaradt az életéből, az idén ősszel feltétlenül pótolja be! Olyan érzés a Börzsönyben kisvonattal utazni, mintha egyszerre tartaná meg a család a születésnapomat, a névnapomat, a Nyuszit és a Mikulást is. Nem viccelek, komolyan így érzem. Egy mesés utazás veszi kezdetét, amint elindul velünk a picike vonat, és eközben nem csak a tájban gyönyörködhetünk, de szinte harapni lehet a tiszta levegőt is.

  Mert vonatozni jó!

  Nemrégiben hosszan elbeszélgettem Szűcs Zoltánnal, a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület vezetőségi tagjával, aki azt mondta, hogy a rengeteg önkéntesnek köszönhetően nem csupán a vonatozás élményét élhetik át azok, akik erdei vasúttal utaznak, de az önkéntesek igyekeznek megválaszolni minden kérdést a vonatokkal és a kisvasutak történelmével kapcsolatban. A beszélgetés során nagyon szimpatikus volt számomra az, hogy kiderült, babakocsival és kutyával is bátran nekiindulhatunk a kirándulásnak, és az állomásokon szívesen segítenek a poggyászok (és néha a biciklik) tárolásában is.

  Zoltántól megtudtam, hogy több mint 200 kilométernyi kisvasút volt a Börzsönyben, ami nem üzemelt egyszerre természetesen, de egy szakavatott térképésszel a nyomvonalakat fel lehetett tárni. Az egyesület célja az, hogy minél több látogatóval megszerettesse a vonatozást, mi pedig örömmel töltjük az őszt a kocsikban zötykölődve a szebbnél szebb tájakon. Korábban már beszámoltam arról, hogy hogyan fedeztük fel a Királyréti Erdei Vasút állomásait, most azonban egy-két plusz információt, és még két útvonalat is szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.

  A legizgalmasabb útvonalak

  Ha a Börzsöny Kisvasúttal szeretnétek utazni, felfedezhetitek Szob és Márianosztra környékét, de fontos tudni, hogy a vonatok csak hétvégén közlekednek, és érdemes minden kirándulás előtt telefonon tájékozódni arról, hogy hogyan alakulnak a menetrendek.  A 2016-ban átadott új kisvasúti szakasz (Márianosztra - Nagyírtás) összeköttetést biztosít a Börzsöny Kisvasút (Szob - Márianosztra) és a Nagybörzsönyi Erdei Vasút (Nagyírtás - Nagybörzsöny) között, de jelenleg három szakaszban üzemel a Szob és Nagybörzsöny között húzódó kisvasúti vonal, ezért Márianosztrán és Nagyirtáson csak átszállással juthattok el a vonal egyik végpontjából a másik végpontjáig. A vonalat 1912-ben építették a márianosztrai kőbányában található andezit kőzet szállítására. (Útvonal: Szob – Máriakút – Márianosztra, információ: 06-20/203-7660)

  A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. A kemencei végállomáson vasúttörténeti gyűjtemény található, ahol a gyerekek minden kérdésükre választ kaphatnak a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület önkénteseitől. A vonatok csak hétvégén és ünnepnapokon közlekednek, menetrend szerint áprilistól októberig. Akár babakocsival, akár kutyával érdemes nekivágni az útnak, de érdemes szem előtt tartani, hogy a vonatokon kevés hely áll rendelkezésre a nagyobb poggyász megőrzésére. A vonat egyébként október végéig közlekedik, utána megkezdődnek a karbantartási munkák. (Útvonal: Kemence – Godóvár – Feketevölgy – (Hajagos), információ: Demeter Ferencné 06-20/586-5242)

  A 120 éves Királyréti Erdei Vasút a Morgó patak völgyében halad Kismarostól Szokolya községen át Királyrétig, amely a legszebb börzsönyi túrák kiinduló helye. Munka-, ünnep-, és hétköznapokon egyaránt közlekedik. A Királyréti Erdei Vasút királyréti végállomása mellett, kb. 100 métert sétálva érhető el a Királyréti Hajtánypálya, ahol emberi erővel (lábbal, pedálok segítéségével) meghajtható, sínen közlekedő járművekkel lehet megtenni az utat a 750 méter hosszú vasúti körpályán. (Útvonal: Kismaros – Morgó – Szokolya – Paphegy – Királyrét, információ: 06-20/852-4512 mindennap hívható 9-18 óra között)

  Akár egy egész napot is érdemes rászánni a kirándulással egybekötött vonatozásra, hiszen rengeteg látnivaló van a végállomásokon. Itt most nyilvánvalóan nem városnézésre gondolok, sokkal inkább a panorámára, a szabadon élő állatokra, és ha szívesen ugrándoznátok a patakokban lévő kavicsszigeteken is, akkor sem fogtok csalódni. Ezek természetesen igazi hátizsákos túrák, amikor a májkrémes-paprikás szendvics és a kulacs mellé még beteszel egy magyar kártyát is a táskába, hátha valakinek van kedve kikapni huszonegyezésben. A gyerekek - attól függően, hogy melyik erdei vasutat keresitek fel – kipróbálhatják a hajtánypályát, megnézhetik közelről a vasútmúzeumban kiállított darabokat, és kisebb túrát is tehetnek a közeli kilátókhoz.

  Remélem, fejben már azt tervezgetitek, hogy melyik vonalat próbáljátok ki először. Egy jó tanácsot nem árt megfogadni: fényképezőgépet, labdát, és túrabakancsot mindenképpen vigyetek magatokkal!

  forrás: kisvasut.hu, video: Orosz Péter

  Iratkozz fel hírlevelünkre