Skanzen 50 - Rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás nyílt Szentendrén

Kristóf Eszter 2017. 04. 16.
 • skanzen, szentendre,skanzen 50, művészettörténeti kiállítás
 • A kiállítás legfontosabb jellemzője, hogy ötven személyes történeten keresztül mutatja be a múzeum az elmúlt ötven évét.

  Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Cseri Miklós főigazgató nyitotta meg a tárlatot 2017. április 6.-án Skanzen 50 címmel a szentendrei Skanzen Galériában. Kezdetben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum fő tevékenysége az értékmentés és megőrzés volt, ami nagyon fontos feladatnak bizonyult, hiszen a múzeum számos olyan értéket és kincset birtokol, ami ezeknek a hiánypótló tevékenységeknek köszönhetően nem veszett el. A kiállítás megnyitóján Hoppál Péter elmondta, hogy a Skanzen

  „nemcsak a múltat őrzi, de a jövőről is szól, fontos oktató, nevelő, közönségszervező munkát végez, s múzeumpedagógiai innovációinak is köszönhető, hogy a közönség ma már másképp tekint a múzeumokra”. 

  Egykori és jelenlegi munkatársak, kutatók, látogatók, és közéleti személyiségek személyes történetei olvashatók a kiállítás tablóin, ennek köszönhetően megtudhatjuk, hogy milyen élmények fűzik Aknay János festőművészt vagy Mádl Dalmát a múzeumhoz, és hogy milyen filmeket forgatott itt Rudolf Péter színész-rendező. A kiállított tárgyak között a Skanzenhez köthető emlékek mellett megtekinthetik az érdeklődők azt az ásót is, mellyel az első kapavágást tették a múzeum építési munkálatainak kezdetén. Az ásón minden akkor jelen lévő munkatárs aláírása is szerepel. A Skanzen vonat első vasúti jegyét is megnézhetjük, valamint egy magyar eredetű adóscédula tartót és egy 19. századi Nepomuki Szent János szobrot is.

  A Skanzen a gyűjtéseivel és kutatásaival részt vállal a vidéki Magyarország kulturális örökségének megőrzésében, és programjaival segíti a néphagyományok jobb megértését. Foglalkozásokat tart gyermekcsoportok, fogyatékkal élők és pedagógusok számára is. Szabadtéri kiállításai 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repítenek, a népi építészetet, hanem a lakáskultúrát és életmódot is megismerhetik a látogatók a faluképbe rendezett tájegységek terein, utcasorain sétálva. 

  Dr. Sári Zsolt, a múzeum főigazgató-helyettese elmondta, hogy igyekeznek bővíteni a határokat is, ezért gyűjtik „azokat a tárgyakat, amelyek az elmúlt évtizedben meghatározták a falusi életmódot, legyen szó divatról (otthonka), mobilizációról (személygépkocsi), megváltozott táplálkozási szokásokról (zacskós tej) vagy éppen a kommunikációról (televízió).”

  A múzeum normál nyitva tartás szerint április 1.-től november 5.-ig 09:00 és 17:00 óra között, keddtől vasárnapig minden nap felkereshető. Hétfőnként zárva tart, kivétel ez alól április 17. Húsvéthétfő, május 1., június 5. Pünkösdhétfő, és október 23. A Skanzen 50 címet viselő tárlat a szezon végéig tart nyitva.

  Forrás: mti.hu, skanzen.hu

  Iratkozz fel hírlevelünkre