Blog

Új Ipoly-híd épül Ipolydamásd és Helemba között

Rövidesen új Ipoly-híd épül a Börzsönyben!

Tudtátok, hogy valaha 47 Ipoly-híd kötötte össze az Ipoly partjait? Az ’50-es évekre ez a szám négyre csökkent, most azonban új híd épülhet Ipolydamásd és Helemba között, amely a kerékpáros turizmus fellendüléséhez is vezethet. Szívesen bicikliznétek Szlovákiába? Nemsokára megtehetitek!

Hirdetés

Bizony jó párszor jártunk már Szob és Márianosztra környékén autóval, és minden kiránduláson szuper élményekhez jutottunk. Még sosem mentünk a Börzsönybe úgy biciklizni, hogy ne hoztunk volna haza egy-egy érdekes fotót, ne utaztunk volna kisvasúttal, vagy ne ugrándoztunk volna a patakban a kirándulás során. Persze rengetegszer felmerült bennünk a gondolat, hogy szívesen átnéznénk Helembára is bringával. Sajnos csak igen nagy kitérővel tudtuk volna megoldani, mivel Ipoly-híd itt eddig nem tette lehetőv az átkelést.

Évekig sátoroztunk a Szobi-rév mellett. Már gyerekként is tudtuk, hogy ha az éjszakai horgászat közben a Duna túloldalán meglátunk egy zöld kis fényt világítani, az jelzi a Duna-Ipoly torkolatot, éppen ezért mindig is szerettük volna felfedezni jobban a környéket.

Ipoly-híd tervek

Az idő egyre jobb, kiránduláshoz pedig szinte tökéletes, ezért egyre vonzóbb lesz a Börzsöny környéke a kerékpáros turisták számára. A szlovák-magyar határt összekötő híd várhatóan 2020-ra készül el, és a tervek szerint 54 méter hosszú lesz. Ennek köszönhetően rövidesen bebarangolhatjátok Helemba környékét, és összeköthetitek a túrát Szob felfedezésével is.

Új Ipoly-híd épül!

A híd építése azért is remek hír, mert így azok is könnyedén körbetekerhetik a környéket, akik esetleg Budapestről, vagy a Budapest-Szob vonalon elhelyezkedő települések egyikéről vonattal érkeznek a Börzsönybe. A vonatok rendszeresen közlekednek, és biciklit is szállítanak, tehát lehetőség adódik arra is, hogy megálljatok bringázni egy kicsit Gödön, egy kicsit Vácon és persze Zebegény környékén is.



 

Az Ipolydamásdon rendezett ünnepélyes eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy olyan kiváló Magyarország és Szlovákia együttműködése, mint korábban soha, ezért a határok a két ország összekötésére szolgálnak, nem pedig a szétválasztására. A híd megépítéséhez a két ország közös pályázatot nyújtott be az EU-nál, a beruházás költsége megközelítőleg 2,1 milliárd forint lesz. Rétvári Bence államtitkár kiemelte, hogy további új hidak is épülhetnek, amelyek a két ország kulturális kapcsolataira is élénkítően hathatnak. Mi kíváncsian várjuk, merre túrázhatunk még ennek köszönhetően a közeljövőben, illetve milyen új kiskapuk nyílnak meg előttünk.

Megosztás: