Elkészült az elemzés a Lepencei Strandfürdő újranyitásának alternatíváiról

Kristóf Eszter 2017. 05. 13.
 • visegrád strand, lepence fürdő, visegrádi strand újranyitás
 • A Lepencei Strandfürdő több, mint tíz éve zárta be kapuit a látogatók előtt, de a strand újranyitásának kérdése azóta is foglalkoztatja a korábban idelátogató vendégeket, és Visegrád város önkormányzatát. Lássuk, milyen alternatívák jöhetnek számításba az újranyitás kapcsán!

  Emlékeztek a strand meleg vizes medencéjének boltíveire, vagy az úszómedence melletti többsoros lelátóra? Akik legalább egyszer fürödtek itt még a strand fénykorában, azok biztosan nem felejtik el a különleges hangulatát és az izgalmas mezítlábas csúszkálást a betonlépcsőkön (korlát nélkül). Ez nem egy átlagos fürdőhely volt, ez maga volt a paradicsom. Ma már retronak tartanánk, de még így is sokaknak megdobogtatná a szívét. 

  A város vezetését évek óta foglalkoztatja a strand újranyitásának kérdése, így szakértők segítségét igénybe véve megvizsgálta, hogy milyen pénzügyi-gazdasági feltételei lennének a strand újjáépítésének, üzemelésének. A cél az volt, hogy reális képet kapjanak a létesítmény költségeivel, az esetleges hasznaival vagy veszteségeivel kapcsolatban. 2017 áprilisában a Visegrádi Hírek Különszámában számoltak be az eredményekről. 

  Visegrád a Dunakanyar idegenforgalmi központja, autóval, busszal, komppal és hajóval is megközelíthető. Turisztikai szempontból a főszezon márciustól októberig tart, ebben az időszakban jelentős változást jelenthetne a strand újranyitása vagy fejlesztése. A látogatók a minőségi és rugalmas szolgáltatásokat keresik, egyre inkább előtérbe kerülnek a gyógy- és egészségmegőrző programok, így a strand fejlesztése teljes mértékben indokolt lenne. A visegrádi lakosok, és a korábbi fürdővendégek is nagyon hiányolják a lepencei strand egyedi hangulatát, aminek csak tovább emelné a színvonalát, ha a mai kor igényeinek megfelelően fejlesztenék. 

  A vizsgálat és elemzés során három projektjavaslatot kapott a képviselőtestület, melyek a következők voltak:

  A, Strand, kizárólag nyári üzemeléssel

  B, Strand téli-nyári üzemmel és 50 fő befogadására alkalmas apartmanházak építésével

  C, Téli-nyári üzemű fürdő, szálláshelyek létesítése nélkül

  Az elemzés célja nem egy küszöbön álló döntés megalapozása vagy igazolása volt, hanem egy részletes tájékoztatás az önkormányzat, a város polgárai, és azok számára, aki figyelemmel kísérik a strand sorsának alakulását. Aki kíváncsi a tervek részleteire és az árkalkulációkra, elolvashatja a vizsgálat összegzését a város honlapján is elérhető Visegrádi Hírek áprilisi különszámban. Annyi azonban sajnos bizonyos, hogy a fürdő újranyitása kizárólag nyári nyitva tartás mellett pénzügyileg nem fenntartható. 

  Csak reménykedhetünk abban, hogy egyszer visszakapjuk a hőn szeretett régi strandunkat. Talán nem csúszkálhatunk majd mezítláb a vizes betonlépcsőkön, és megváltoztatják a medencék helyét is, de a cél az, hogy előbb-utóbb újra élvezhessük a Lepencei Strandfürdő sajátos hangulatát. Továbbra is kérdéses, hogy ez mikor valósulhat meg.

  Forrás: Visegrádi Hírek áprilisi különszám
  Fotók: panadea.com

  Iratkozz fel hírlevelünkre