Blog

Budapest-Esztergom busszal

Budapest-Esztergom busszal – 11 útvonal Esztergomig!

Esztergom a Dunakanyar legfelsőbb városa, sűrűn látogatott kirándulóhely, ahova évente rengetegen kirándulnak Budapestről, a környező településekről, és külföldről is. Mutatjuk, hogyan közelíthetitek meg a várost busszal, és más módokon! Budapest-Esztergom busszal – 11 útvonal következik Esztergomig!

Vonattal a Nyugati pályaudvarról

A torlódásoknak és dugóknak köszönhetően leghamarabb akkor érhettek Esztergomba, ha a vonatot választjátok, ami Budapest – Nyugati pályaudvarról indul, és a Pilisvörösvár-Dorog vonalon keresztül érkezik meg Esztergomba. A vonatok 30 percenként közlekednek, a menetidő 1:05 perc, a távolság pedig 53 km. A MÁV honlapján tájékozódhattok a jegyárakról és a menetrendről bővebben.

Hirdetés

Az esztergomi Vasútállomás sajnos kissé távol van a várostól, ezért érdemes felszállni egy helyi autóbuszra (a száma 1, 11, vagy 111 legyen), amellyel kényelmesen meg lehet közelíteni a város központját, vagy akár a Bazilikát is. A helyi járattól, és az állomásoktól függően így kb. 13-20 perc a Rákóczi tér, és 14-25 perc a Bazilika. A menetrendet ide kattintva böngészhetitek át. A város központjából már gyalog is könnyedén eljuthattok bárhova, a Mária Valéria híd tempótól függően 15-20 perces sétára található.

Esztergom

Budapest – Esztergom busszal

Ha busszal utaznátok Esztergomba, azt két útvonalon tehetitek meg, az egyik az, amikor Szentendre és Visegrád érintésével érkeztek a városba. Ekkor Budapestről az Újpest-Városkapu XIII. kerület nevű autóbusz-állomáson kell felszállnotok a Budapest-Szentendre-Visegrád-Esztergom vonalon közlekedő sárga Volán buszra, amely (átszállás nélkül) általában hétköznap és hétvégén is minden óra 35 perckorindul Újpestről. Az út 2 óra, és 63 km, ám sajnos az a tapasztalat, hogy a buszok a nagy forgalom miatt igen gyakran késnek oda és vissza úton is. Ezzel mindenképpen számoljatok, ha ezen a vonalon érkeztek.

Ha a Bazilikához és a várhoz kirándultok, a Béke térnél szálljatok le a buszról, ha pedig a Mária Valéria hídhoz mennétek, akkor a Rákóczi tér nevű megálló előtt jelezzetek.

menetrendek.hu oldalon bővebb információt kaphattok a menetjegyek áráról, és arról is, hogy alacsonypadlós-e a busz, amivel utazni szeretnétek. Amennyiben kutyával indultok útnak, úgy az alábbi linken böngészhetitek át a kutyás utazás feltételeit. Az információs vonal száma +36 1 382-0888.

Esztergom

HÉV-vel Szentendréig, majd busszal tovább

Budapest-Batthyány térről is érkezhettek Szentendrére, méghozzá a H5-ös Hévvel, aminek 40 perc a menetideje. A hagyományos menetrend mellett nézzétek meg indulás előtt a BKK info oldalát is, mert gyakran vannak kisebb-nagyobb változások! A Hév végállomásánál találjátok a szentendrei autóbusz-állomást is, ahol fel tudtok szállni az Esztergomba tartó buszra.

Busszal Dorogon keresztül

Amennyiben Dorogon át szeretnétek Esztergomba utazni, akkor az Árpád híd autóbusz-állomáson kell felszállnotok a buszra, melynek 1 óra 15 perc a menetideje, az út pedig 45 km. A busz Árpád híd-Solymár-Dorog-Esztergom vonalon közlekedik, és a végállomása az esztergomi autóbusz-állomás. Innen nagyjából 30 perces sétára található a Bazilika, de a buszállomáson felpattanhattok egy helyi járatra is, amellyel lényegesen lerövidíthetitek az utazást. A távolsági busz menetrendjét itt találjátok.

Esztergom

Hajóval a Duna közepén

Akkor érkezhettek igazán stílusosan Budapestről Esztergomba, ha szárnyashajón vagy a sétahajón közelítitek meg a várost.

A Budapest – Vác – Visegrád – Esztergom vonalon – a 71 személyes „Vöcsök” és az 54 személyes „Bíbic” szárnyashajó közlekedik. A szárnyashajókon korlátozott számban állnak rendelkezésre helyek, ezért érdemes elővételben megvenni a jegyeket – akár online is – így még kedvezményeket is igénybe tudtok venni. A szárnyashajók a Vigadó térről indulnak, április 28. és szeptember 30. között, hétfő kivételével naponta, a menetidő pedig 1 óra 30 perc.



A sétahajók szintén a Vigadó térről indulnak, a menetidejük 5 óra 20 perc. Több állomásuk is van, ezért azokon is fel lehet szállni a hajóra, de a jegyeket ez esetben is előzetesen kell megvenni, hiszen nagyon nagy rájuk az érdeklődés. A szárnyas-, és a sétahajókkal kapcsolatban is a MAHART honlapján kaphattok bővebb tájékoztatást, a telefonos ügyfélszolgálat száma pedig a következő: +36 1 484 4013.

A hajók az esztergomi Hajóállomásra érkeznek, ahonnan a Bazilika, és a városközpont is kényelmes sétatávolságra van.

Esztergom

Autóval a Duna mindkét partján

Autóval négy irányból is meg lehet közelíteni Esztergomot. A 10-es úton, Dorogon át Budapestről nagyjából 48 km és 1 óra az út, míg Pomázon át, a Dobogókői úton szintén 1 óra az út, de 51 km. A 11-es úton haladva Budapestről Szentendrén és Visegrádon át nagyjából 2 óra menetidőre kell számítani.

Ha a Duna bal partjáról szeretnétek a városba kirándulni, úgy a 2-es vagy az M2-es úton kell haladnotok, és a Szobi révvel érdemes átkelni a túloldalra. A rév menetrendjét itt találjátok, de a 06-30-9144-195-ös telefonszámon is érdeklődhettek.

Biciklivel, két keréken

Azt tanácsoljuk nektek, hogy a Duna bal partján Dunakeszi-Vác-Kismaros-Zebegény-Szob érintésével az EV6-os számú kerékpárúton kerékpározzatok, és Szobnál keljetek át révvel a Duna jobb partjára. Onnan a 11-es úton érkezhettek Esztergomba.

Vigyázzatok!

11-es út sok helyen nagyon keskeny, ezért azt tanácsoljuk, hogy csak nagyon óvatosan, libasorban haladva kerékpározzatok. Gyakori hiba, hogy a biciklisek egymás mellett tekernek, így könnyen alakulhatnak ki torlódások, balesetek.

Akármilyen közlekedési eszköz mellett teszitek le a voksotokat, érdemes a lehető legtöbb időt Esztergomban tölteni. Kiránduljatok, egyetek egy jót, és ha van időtök, sétáljatok át a Mária Valéria hídon, ahonnan csodás képeket készíthettek a városról!

Fotók: Horváth Dávid, Mahart

Megosztás: