Autósok figyelem! Erre kell készülni a havazás miatt

Kristóf Eszter 2017. 12. 04.
 • Autósok figyelem! Erre kell készülni a havazás miatt
 • Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyes helyeken jelentős mennyiségű friss hó hullhat, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban 0-24 órás szolgálat mellett folyamatosan látja el a hóeltakarítási munkákat. 

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-én átállt a téli útüzemeltetési időszakra, szerda reggeltől pedig hármas téli készültségi fokozatra váltott (összesen négy fokozat van), mivel egyes területeken egy nap alatt jelentős mennyiségű hó hullhat a héten. Az autósok a következőkre számíthatnak a következő időszakban:

  Pontosan milyen időjárási körülmények várhatóak?

  Kiterjedt területen hullhat úgynevezett tapadó hó, de a havazásban leginkább érintett megyékben jelentős mennyiségű friss hó is várható. Mivel másabb a tapadó hó a friss hónál? Előbbi víztartalma sokkal magasabb, így tömörebb, nagyobb a tömege, a tapadó hó egyébként a magas víztartalma miatt pedig könnyebben és gyorsabban fagy meg, melynek felolvasztása is több időt vehet így igénybe.

  Hol számíthatnak a közlekedők a leginkább télies időjárásra?

  Elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, illetve leginkább a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken, például a Bakonyban, a Pilisben, a Mátrában és a Bükkben.

  Mit tesz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a következő napokban?

  A társaság az ország szinte teljes területén hármas téli készültségi fokozatot rendel el 93 mérnökségén és 19 megyei igazgatóságán. Ezeknél az egységeknél és a központi irányításnál is 12 órás váltott műszakokban látják el feladatukat a szakemberek. A havazásban érintett területeken szükség szerint preventíven, vagyis még a téli időjárás beköszönte előtt megelőzésképpen, elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton, a főutakon, a forgalmas mellékutakon, emelkedőkön, ívekben, hidakon juttat ki síkosságmentesítő anyagokat (útszóró só, kálcium-klorid). Mivel a havazást megelőzően eső, ónos és havas eső is várható, ezért a preventív védekezést is nehezebben láthatja el a társaság, mivel a csapadék lemoshatja a burkolatra kijuttatott sót.

  A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az egyes szakaszokon idén is az úthálózati szerepük alapján látja el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ez azt jelenti, hogy először a gyorsforgalmi úthálózaton és a főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg és végzik el a szükséges beavatkozást a szakemberek, majd ezt követi a településeket összekötő mellékutak, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutak hóeltakarítása.

  Számíthatnak-e az autósok téliesebb útviszonyokra?

  A társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy az intenzívebb havazásban érintett területeken időszakosan téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak. A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár 2-5 óra is lehet (egy munkagép körülbelül 20-50 kilométernyi útszakasz takarításáért felel), ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5-10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll.

  Mit tehetnek az autósok?

  Ha még nem tették meg, akkor cseréljék le járműveiken a nyári gumikat téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Vezessenek minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően, és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy megtervezhessék útvonalukat és fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre.

  Hol szerezhetnek az autósok friss, aktuális útinformációkat az országos közúthálózatról?

  Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserszolgálatai mellett a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek az autósok a +36-1-336-2400-s telefonszámon.

  Fontos! Ónos eső esetén az utak sózása hatástalan, a burkolatok síkosságát csak azt követően lehet csökkenteni, ha az eső már elállt.

  Végezetül az alábbiakat kérik az úton közlekedőktől:

  Ha szakad az eső, ugye lassít? Ha köd van, ugye lassít? Ha éjszaka van, ugye lassít? Ha ellenfényben vezet, ugye lassít? Ugye téli időjárási körülmények között is lassít? Ha az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedik, adott esetben 10–20 km/órával mérsékeli autója sebességét, jelentősen csökkentheti a baleseti kockázatot utazás közben. Induljon el időben és érje el biztonságban úti célját!

  forrás: internet.kozut.hu, utinform.hu

  Iratkozz fel hírlevelünkre