Blog

Dunakanyar gomba

Gombaszedés a Dunakanyarban! – légy résen, szedd okosan!

Ha ti is nagyon szeretitek a gombás ételeket, biztosan alig vártátok már, hogy kitavaszodjon, és bebarangolhassátok a Dunakanyart a gombákért. Figyeljetek oda arra, hogy a felderítő hadművelet közben ne okozzatok kárt a természetben, és a gombafajok ismerete mellett tartsátok szem előtt a gyűjtés szabályait is, miközben telepakoljátok a kosaratokat!

Hirdetés

Gondoltátok volna?

Magyarországon eddig közel kétezer gombafajt regisztráltak a mikroszkopikus nyálkagombától az óriáspöfetegig, valamennyi gombának létfontosságú dolga van az erdei ökoszisztéma működésében, például ők végzik el a holt faanyag lebontásának műveletét.

A Pilisi Parkerdő területén csak néhány százzal találkozhattok rendszeresen, közülük 58 faj pedig védelem alá tartozik! A leggyakoribb fajok az őzláb-, a szarvas-, a róka-, a galamb- és a tinóru gombák.

Dunakanyar gomba

Fontos tudnivalók!

Biztosan ti is alig vártátok már, hogy megérkezzen a tavasz, és egy jót sétáljatok az erdőben. Ha szeretitek a gombákat, és szívesen álltok neki ti magatok a gombagyűjtésnek, érdemes szem előtt tartanotok néhány olyan szabályt, amely erre vonatkozik.

  • A Pilisi Parkerdő területén nincs szükség külön engedélyre ahhoz, hogy felhasználásra gyűjtsetek gombát, de személyenként naponta 2 kg az a mennyiség, amit hazavihettek.
  • Csak a biztonsággal felismert, ehető gombákat szedjétek le!
  • Az emberi fogyasztásra alkalmatlan gombák is az erdei ökoszisztéma hasznos „munkatársai”, ezért ne pusztítsátok el őket!
  • Gombaszedés során ne tapossátok szét a gombákat, ne dúljátok fel az élőhelyüket.
  • Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, itt bármiféle erdei gomba gyűjtése szigorúan tilos!
  • A fokozottan védett területek határát a terepen tábla is jelzi.
  • Ha leszedtétek a gombát, mihamarabb vizsgáltassátok be egy gombaszakértővel!

Dunakanyar gomba

Hogyan tároljuk helyesen a gombákat?

Esetenként előfordulhat, hogy a túl nagy mennyiségben elfogyasztott, és a rosszul tárolt gomba is idézhet elő mérgezéshez hasonló tüneteket. A leggyakoribb hiba az, hogy a gombagyűjtők zárt, műanyag zacskóba teszik a gombákat. Ebben a gombák megnyomódnak, ami a fehérjék gyorsabb lebomlásához vezet, ilyenkor a romlott, lebomlott gomba elfogyasztása miatt következik be a gyomorrontás.



Mi a megoldás?

Egy jól szellőző kosárban gyűjtsétek a gombákat, ezzel nem nyúlhattok mellé. Az ismeretlen gombákat külön gyűjtsétek, ezzel megakadályozhatjátok, hogy a törmelékei a többi gombához keveredjenek, és a mérgező anyagok továbbterjedjenek.

Az erdei gombák gyűjtésével kapcsolatban a részletes tájékoztatót INNEN érhetitek el.

Dunakanyar gombaAmennyiben eladásra szeretnétek gombát gyűjteni, engedélyt kell igényelni a területileg illetékes erdészetnél, a következő fontos tudnivalók szem előtt tartásával. Kizárólag engedély birtokában gyűjthettek üzleti célból bármilyen erdei gombát. Védett területen található gomba gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges, aminek beszerzése a ti feladatotok.

A gombaszedés feltételei

A gyűjtési engedélyt a terület és az időszak megjelölésével legfeljebb 1 éves időszakra, az adott év december 31-ig adja ki az erdészet. Az engedélyt mindig kötelesek vagytok magatoknál tartani, és az erdészeti szakszemélyzetnek azt kérésre be kell mutatnotok. Az erdészet a gombák gyűjtésével kapcsolatos szabályok betartását ellenőrzi, és ha a szabályok megsértését tapasztalja, jelezni fogja azt az erdészeti hatóság felé.



A Pilisi Parkerdő Zrt. nagy hangsúlyt fektet a felnövekvő generáció nevelésére, ezért gombaszakértő bevonásával rendszeresek a gombászati ismereteket átadó programok, így adják át a tudást a legkisebbeknek, hogy ők már környezettudatos gombaszedőkké válhassanak.

A gombák helyes gyűjtése közös érdekünk, kérünk benneteket, hogy tájékozódjatok a szabályokról, mielőtt gombászni indultok a családdal!

forrás: parkerdo.hu

Megosztás: