Lajta Monitor -Különleges élmény vár Titeket Szentendrén!

I Love Dunakanyar 2016. 10. 25.
 • lajta, leitha, monitorhajó, múzeumhajó, hadihajó, szentendre, dunakanyar, programajánló, gyerekprogram, történelem
 • November 12-ig látogatható még Szentendrén a Lajta Monitor Múzeumhajó, izgalmas program kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

  2016. október 12. és november 12. között a Parlament elől Szentendrére költözött a Lajta Monitor hadihajó illetve egy hozzá kapcsolódó,  I. Világháborúról szóló tablókiállítás is ("Négy év vérben és vasban" címmel), a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány, valamint a Mahart PassNave Kft. együttműködésének köszönhetően.

  Az I. Világháborút végigharcolt hadihajót már építésekor nagy érdeklődés övezte. 1862-ben született meg az Egyesült Államokban az egészen új, korszakalkotó haditechnikán alapuló monitor hajó. Majd csupán 10 évvel később, 1871-ben ez a technológia elérte kis hazánkat is és elkészült - kifejezetten folyami használatra - a Lajta (és testvérhajója, a Maros). A Lajta volt az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának első monitor hajója, de a világon is az első ilyen típusú hajók között tartják számon. 1871-től egészen 1918-ig volt "szolgálatban", majd utána évtizedekig mederkotrásra használták a különleges hajót. 2010-re felújították és ismét eredeti formájában pompázhatott a legrégebbi úszni képes hadihajó a Monarchia idejéből. 2014 óta pedig múzeumhajóként látogatható a Parlament szomszédságában.

  Ha kíváncsiak vagytok a monitor hajók kialakítására, technológiájára, történetére, mindenképp látogassatok el Szentendrére a következő három hétben. A hajó nem fűtött, szóval öltözzetek jó melegen! :)

  Helyszín: Szentendrei régi MAHART hajóállomás, Szentendre, Czóbel sétány 6.

  Látogatási idő: október 12-től november 12-ig, hétfőtől péntekig, 10.00-16.00 óra között.

  További részletekről, jegyárakról ITT tájékozódhattok.

  Iratkozz fel hírlevelünkre