Blog

Váci sárkányhajó

Vác ámulatba ejtő vízparti élményei

Számtalan érvet felsoroltunk már nektek amellett, hogy miért elképesztően jó döntés télen-nyáron Vácra látogatni, de talán egyet fogtok érteni velünk abban, hogy a leghívogatóbb és legizgalmasabb program mégiscsak az, ha a természetben töltitek a napotokat. A Dunakanyar Vácnál olyan káprázatos természeti kincsekben bővelkedik, amit muszáj többször megcsodálnotok!

Hirdetés

A hosszú és stresszes hétköznapok után arra vágytok, hogy kimenekülhessetek végre a szabadba? Magától értetődően rajongtok Vácért? Kössétek össze a kettőt, és rohamozzátok meg a város legnyugisabb helyeit. Meglátjátok, úgy érzitek majd, mintha kicseréltek volna benneteket, a friss dunai levegőnek, és határtalan csendnek köszönhetően. Mutatjuk, mit érdemes mindenképpen felfedezni magatoknak!

Váci Duna-part

A váci Ligeti-tó

A tó a Duna öntésterületén keletkezett, és már a 19. század vége óta hihetetlenül népszerű horgászhely. A mesterségesen kialakított környezet messze földről csalogatja a kirándulókat, és a pihenni vágyókat, és nagyon népszerű a családok körében is. Ha szívesen romantikáznátok a gyönyörű környezetben, vagy csak leülnétek a víz mellé egy könyvvel, nézni a kacsákat, akkor keresve sem találhatnátok jobb helyet magatoknak!



Azt ugyan nem állítjuk, hogy cápa méretű halakat fogtok majd a tóban, de egy kisebb pecabotot érdemes magatokkal hozni, mert egy igazi horgász azért mégiscsak ad egy esélyt annak, hogy élete halát itt fogja majd ki.

Ligeti-tó Vác

Ligeti-tavat a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják, ezeket a forrásokat védett természeti értéknek minősítették, a sérülékenységük miatt.

Tudtátok?

A tavat tápláló forrásoknak gyógyító hatást tulajdonítanak, a hiedelem szerint a szembetegségekre rendkívül jó hatással vannak, ezért nevezik őket Mária-kútnak, illetve Szemvíz-forrásnak.

Az ártéri területen számos értékes növény- és állatfajt figyelhettek meg, valamint átvonuló madarakkal – dankasirállyal, szürke gémmel, és kárókatonával – is találkozhattok. A ’90-es évek elején a Göncöl Alapítvány szakemberei egy fél kilométer hosszú tanösvényt létesítettek azért, hogy az ártéri élővilág megfigyelhető legyen. Ez a tanösvény a Váci Ártéri Tanösvény. Keressétek fel, ha a városban jártok!

Vácz képeslap

A mesebeli váci Duna-part

A mesebeli jelzőt azért tulajdonítjuk a váci Duna-partnak, mert mesés látvány tárul azok elé, akik végigsétálnak a part menti sétányokon. Akár vonattal, akár autóval érkeztek a városba, érdemes a sétát a váci diadalívnél kezdeni, ami könnyű, 10 perces sétára található Vác központjától, a Köztársaság út végén. Innen egy keskeny, macskaköves utcán, a Kórház utcán lesétálhattok a vízpartra, és máris elétek tárul a csodálatos dunai panoráma, a szemben fekvő Szentendrei-szigettel. Forduljatok balra, és kezdjétek meg utatokat a Duna mellett.



A Váci Fegyház és Börtön előtt gyalogoljatok végig egészen a Liszt Ferenc sétányig, amely mellett párhuzamosan járda és bicikliút is halad. Szánjatok időt arra, hogy gyönyörködtök kicsit a vízben és a túloldal mesés-vadregényes fáiban. A kikötő is itt található, ezért ha hajóval érkeztek Vácra, azonnal ezen a szépséges helyen találjátok magatokat.

Duna-part Vác
Dunakorzó Vác

A járdán haladva elértek a Váci kompig, ahol nem ér véget az út, hiszen a Liszt Ferenc sétány összetalálkozik az Ady Endre sétánnyal, ami a városi strand mellett egészen a Zenepavilonig és a Korsós lány szobráig vezet, innen pedig már egy pár röpke perc alatt a Nagyboldogasszony-székesegyházhoz értek.



Váci Duna-parti sétány

Az Ady Endre sétánnyal párhuzamosan, a Duna mellett halad a Szent Erzsébet sétány, amiről csak rébuszokban tudunk beszélni. Olyan hangulattal vár benneteket, ami garantáltan elfeledteti veletek a gondokkal teli hétköznapokat. Télen és nyáron egyaránt nagyon népszerű a sétány a gyalogosok, a biciklisek (itt vezet a bicikliút is) és a kisgyermekes családok körében, de gyakran összefuthattok itt vidáman beszélgető középiskolás baráti társaságokkal is.

Említettük már? Sok pár ide jár először randevúzni Vácon, mert a Duna és a természet szépsége már önmagában is elképesztően romantikus és varázslatos látvány.

Váci bicikliút

A hatalmas játszótérnek köszönhetően a szülők szívesen hozzák ki a Duna-partra játszani a kisebb gyerekeket, míg a nagyobbak általában a görkorizást és a gördeszkázást gyakorolják serényen a sétányon. A terület maximálisan kutyabarát, rengeteg kisebb és nagyobb kutya leli meg itt a számítását. Örömmel jelenthetjük, hogy számos alkalommal sétáltunk már erre, és mindig gyönyörű tisztaságot találtunk.

Kicsik és nagyok egyaránt imádják a sétány pezsgő életét, és háborítatlan békéjét. Ha ide látogattok, együtt élhettek ti is a természettel, és bepillanthattok Vác lakóinak mindennapjaiba is.

Váci naplemente

A csodálatos váci Duna-parti naplemente

Üljetek le a töltésre törökülésben, és figyeljétek az erre járó kirándulóhajók nyugalmas bandukolását, és a kacsák harcát az utolsó falatokért. Este pedig gyönyörködhettek a végtelen sötétségben, és a csillagokban. Mivel a túloldalon a víz mellett nem fekszik település, ezért nem zavar majd a fény benneteket ebben az igazán szórakoztató tevékenységben, ám mielőtt besötétedne, nézzétek meg a váci naplementét, aminek nincsen párja a környéken.

Mivel a vízparton üldögélve igen nagy Duna szakaszt láthattok be, ezért jól megfigyelhetitek, hogyan változtatja a színét a víztükör a lemenő nap fényében. Úgy tartja a mondás, hogy naplementét bárki tud fotózni, mert olyan gyönyörű, hogy lehetetlen róla rossz képet készíteni. Ez Vácra is igaz, mi is rengetegszer kattintgattuk már a fényképező gépünket, de meg kell hagyni, a naplemente mégis akkor a legszebb, ha nem egy lencsén át kémlelitek, hanem megélitek élőben az égbolt színének narancssárga játékát.

Tipp!

Ha a fotózás rabjai vagytok, akkor azért semmi pénzért ne hagyjátok otthon a felszereléseteket, mert így a hideg téli estéken is öröm lesz visszanézni, hogyan változik a váci panoráma percről percre!

Vani dronfotó

Ismerd meg a Dunai Sárkányokat!

Az elmúlt években egyre nagyobb, és töretlen népszerűségnek örvend a sárkányhajózás a Dunán. Ez kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon izgalmas vízi sport, és vizes élmény lehet a meleg nyári napokon. No meg akkor is, amikor nincs éppen rekkenő hőség.

Dunai Sárkányok Vác Sárkányhajós és Természetjáró Egyesület kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a sárkányhajózásban, mint sportágban, részt vállaljon a fiatalok nevelésében, a felnőtt, illetve a fogyatékos sportolók képzésében, ugyanakkor a sárkányhajózás élményét azokkal is meg szeretnék ismertetni, akik szívesen kipróbálnák magukat ebben az evezős kihívásban, és közben több időt szeretnének a Dunán ringatózva tölteni.

Sárkányhajózás Vácon

Ha ti is így vagytok vele, vegyetek részt szervezett sárkányhajó túrákon, imádni fogjátok!

A szervezett túrákon képzett szakemberek segítenek benneteket abban, hogy az evezés valóban élmény legyen. Természetesen gondoskodnak a biztonságotokról is, hiszen a váci Duna szakaszon igen nagy a hajóforgalom, ami a tapasztalatlan evezősök számára akár veszélyforrás is lehet.

A túrák során, a víz hullámain dülöngélve megtapasztaljátok majd, hogy mindenhonnan szép Vác, de a vízről nézve a legszebb! Az aktuális programokról tájékozódjatok az alábbi Facebook oldalra kattintva!

Reméljük, hogy sikerült titeket meggyőznünk arról, hogy egy kis pihenésre és kikapcsolódásra mindenkinek szüksége lehet, erre pedig tökéletes hely Vác! A múzeumlátogatás és a fesztiválok nyüzsgése mellett töltsetek el időt a szabadban is.

Járjátok végig a Duna-partot, gyönyörködjetek a naplementében, evezzetek kicsit, és ismerkedjetek meg a Ligeti-tó vadregényes partjával. Vác tárt karokkal vár!

Megosztás: