Nagy ho-ho-horgászok, városbéli puhányok, nyavalyások! Ideje cselt a cselre halmozni!

Kristóf Eszter 2017. 03. 25.
 • Nagy ho-ho-horgászok, városbéli puhányok, nyavalyások! Ideje cselt a cselre halmozni!
 • A tavaszi időjárásnak köszönhetően nem csak a Dunakanyar településeire, városaiba kirándulhatunk, érdemes kihasználni a meleget a horgászásra is. 

  Jó hírrel szolgálhatunk annak a horgásznak, akinek a Dunát látva – Csukás István meséjében leírt sorokhoz hasonlóan – a szíve a víznek szalutál. Március közepétől már a halak is készen állnak a nagy megmérettetésre. A lényeg csupán az, hogy egy kicsivel „ügyesebb” kukacot tűzzenek a horogra, mint amilyen a Nagy Ho-Ho-Horgász hűséges társa volt. 

  Gyermekkoromban minden télen azt néztem, hogyan készíti elő apukám a botokat tavaszra, hogy az arra alkalmas időben csak a hóna alá kelljen csapni őket, és elindulhasson a véget nem érő pecaszezon. Ezekben a napokban már semmi akadálya nincs annak, hogy minden vérbeli horgász így tegyen. Egy valódi dunakanyari harcos-horgász, Kristóf István Zoltán ismertette velünk, hogy milyen halakra érdemes idén készülni, és hogy milyen feltételei vannak 2017-ben a horgászatnak a Dunakanyarban.

  Mindenekelőtt fontos információ azoknak, akik a Dunakanyarban szeretnének horgászni, hogy az 1708-1630 folyam kilométer közötti szakaszra kell kiváltani az engedélyt, amely a Visegrádi öbölre, és 2016-tól a Maróti öbölre is érvényes. Mivel a halőrök az egész szezonban rendszeresen ellenőrzik a papírokat, senkinek nem ajánljuk, hogy bravúroskodjon. Mindenki ügyeljen arra, hogy horgászás alkalmával nála legyen az engedélye, a személyi igazolványa és a fogási napló, melyet kötelező vezetni. 

  A ragadozó halak mellett március közepétől már békés halakra is érdemes horgászni. A Dunakanyarban annyira tiszta a víz, hogy visszatértek a kecsegék. Szentendre szigetcsúcstól Pilismarót Szobi révig találkozhatunk balinnal és keszegfélékkel (bagolykeszeg, szilvaorrú keszeg és paduc) is, melyek között nem ritkák a másfél kilós példányok. Szobi révnél, illetve sóderos részeken sok a márna, akár 4-6 kilós halakkal is találkozhatunk, a ponty a Kis-Duna ágon igen ritka, viszont 6-50 kilós harcsát Dunabogdány-Tahitótfalu között csónakból pergetve vagy kuttyogtatva könnyedén foghatunk. Nem árt, ha igen masszív szákkal vértezzük fel magunkat, ha erre járunk! 

  Az elmúlt két év jó vízállása miatt a következő pár évben remek haltermés várható. Általánosan az az elfogadott nézet, hogy a vízállást Nagymarosnál érdemes figyelni, a 130-160-as érték már megfelelő. A Dunakanyarban a Dunakeszi oldalon a hajó, motorcsónak és jet ski forgalom miatt nyugtalanabb a horgászási lehetőség, hacsak nem éppen a csónakból szeretnénk pecázni. 

  A kisgyermekekkel is meg lehet szerettetni a horgászatot, ha kezdetben kisebb kihívások elé állítjuk őket. Az a tapasztalat, hogy szeretnek ismerkedni a színes csontkukacokkal és a neon csalihalakkal, de az etetőanyag összekeverésében is segíthetnek, így remek családi szórakozás lehet egy-egy pecázással töltött nap. Aki szereti a paprikás lisztben sült parányi sneciket ropogtatni, semmiképpen ne hagyja otthon a sneciző botjait, hiszen ezzel a hallal az egész Dunakanyarban találkozhatunk. 

  Aki valóban a sport egy fajtájaként tekint a horgászatra, és nem akar elkényeztetett, etetett halakat fogni, annak mindenképpen érdemes a Dunakanyarban horgászni. A csend, a nyugalom és a panoráma páratlan, egyértelműen a térség mellett szól. Azok a horgászok pedig, akik hajnalban üldögélnek a bot mellett, gyönyörködhetnek azokban a kismadarakban és szitakötőkben, akik a bot végére ülnek, vagy abban a kacsacsaládban, aki felcsipegeti a parton elejtett etetőanyag morzsákat.

  Iratkozz fel hírlevelünkre