Blog

Lepencei Strandfürdő

10 dolog, amiért imádtuk a Lepencei Strandfürdőt!

A Lepencei Strandfürdő vidám, varázslatos, különleges és egyedi. Volt. Ma már csak egy romhalmaz a Dunakanyar legszebb részén, üres, lerobbant épületekkel, hatalmas gazzal és sok emlékkel. Gyertek, nosztalgiázzatok velünk egy kicsit, idézzük fel együtt azt a 10 dolgot, amiért imádtuk Lepencét!

Imádtuk a Lepencei Strandfürdőt, mert:


1.

A strand bejárata – Ó, igen. Kiszálltunk a Ladából/Kispolskiból az út túlsó oldalán lévő parkolóban, vagy leszálltunk a buszról, és amint megpillantottuk a strand bejáratát, azonnal hevesebben dobogott a szívünk. Hónunk alá csaptuk az otthon felfújt úszógumikat és matracokat, sorba álltunk a jegypénztárnál, és tudtuk, hogy ez a strand ma, holnap holnapután is a miénk lesz. Örökké.

2.

A hatalmas rét – Hatalmasat fociztunk és röplabdáztunk a hideg vizes medence körül elterülő nagy füves területen, és rengetegszer leszidtak bennünket azért, mert szanaszét bombáztuk a plédeket a labdáinkkal. A rét tarka volt a karúszóktól, a régi, mintás plédektől és a homokozó játékoktól, ameddig a szem ellátott, mindenhol strandolók szundikáltak az árnyékos részeken.

Lepencei Strandfürdő3.

A lelátó – Lefeküdtünk a „világot jelentő fa deszkákra”, és naphosszat süttettük a pocakunkat. A lelátó délelőtt tízre már megtelt színes törölközőkkel, és hűtőtáskákkal, ezért élet-halál harcot vívtunk az utolsó helyért a külföldi turistákkal (akik szintén imádták a strandot).

Hirdetés

4.

A büfék – Nem voltak különlegesek, nem tudtak mindenféle gourmet finomsággal megörvendeztetni, de nem is ezt vártuk tőlük. Egy pár sültkolbász némi mustárral és kenyérrel, egy pancsolt Kaktusz jégkrém és egy pohár langyos sör is boldoggá tett bennünket, mielőtt újra berohantunk volna a vízbe.

5.

A betonlépcsők – Néhol volt kapaszkodó mellettük, máshol nem, de így vagy úgy, mindenképpen hatalmasakat csúszkáltunk vizesen, mezítláb a meleg vizes medencékhez vezető betonlépcsőkön bandukolva. Balesetveszélyes volt? Igen! Mégis, egyszerűen odavoltunk meg vissza a boldogságtól a lépcsőzés gondolatától is. Micsoda rohangálások voltak…

Lepencei Strandfürdő6.

A meleg vizes medence – Ha van valami, ami aztán tényleg egyedi volt a Lepencei Strandfürdőben, az a háromemeletes meleg vizes medence volt, a masszírozós vízsugarakkal, a mustársárga csempével és a medencék felett magasodó beton boltívekkel. Szinte biztos, hogy nincs olyan ember a Dunakanyarban, aki ne mosolyodott volna el, ha rápillantott.



7.

A kilátás – Mivel a strand hegyoldalba épült, ezért olyan pöpec dunai panorámája volt, mint semmi másnak a környéken (jó, nyilván a Silvanusnak, és a Fellegvárnak igen). Beleültünk a meleg vizes medence kellemesen simogató vizébe, és gyönyörködtünk a Duna kanyarulatában, az elhaladó uszályokban és az apró, piros tetős házakban a nagymarosi oldalon.

Lepencei Strandfürdő8.

Az úszómedence – Valamiért minden alkalommal, amikor Lepencére mentünk, az első utunk a hideg vizes medencéhez vezetett. Az élénk kék színével, és a víz kellemesen klóros illatával könnyedén lepipálta a környék összes strandjának hideg vizes medencéjét, nem beszélve a mellette magasodó lelátóról, ahova egy laza mozdulattal ledobtuk a törölközőnket, aztán zúztunk is a vízbe!

9.

A strandolók hangja – Minden strandon van alapzaj, amit nem lehet nem szeretni. Az ugrabugráló gyerekek, a fröcskölés, a hatalmas vizes szaltók, és a jókedvű nevetések hangja a meleg és a hideg vizes medence körül legalább annyira kedves volt számunkra, mint a gyermekmedence felől érkező kacajoké. Emlékeztek?

10.

A levegő illata – Bizony, ezen a strandon még a levegő illata is más volt, mint akárhol máshol. Nem csak a gyógyvíz záptojás szaga miatt (bár itt ez sem érdekelt senkit), harapni lehetett a levegőt, és ezt minden alkalommal, amikor ide látogattunk, imádtuk.



Vajon tényleg ennyire jó volt a Lepencei Strandfürdő? Vagy az évek múlásával a kellemetlenségeket elfelejtettük, és már csak a jóra emlékszünk? Valószínűtlen. Ez a strand minden nosztalgiázás és szép nyári emlék csúcsa, olyan élmények gyűjtőhelye, amit már nem helyettesíthet más.

Figyeljétek meg, lesz még egyszer Lepencénk, nem lehet, hogy így – romosan és siralmasan – mondjunk búcsút és köszönetet a boldog, színes éveknek.

Kíváncsiak vagytok, hogyan néz ki jelenleg a strand? Megnézhetitek ide kattintva!

Lepencei Strandfürdő

Megosztás: