TOP5 őszi autós túracélpont a Dunakanyarban

Kristóf Eszter 2017. 11. 10.
 • TOP5 őszi autós túracélpont a Dunakanyarban
 • Autóba szállunk, hogy kiélvezzük a Dunakanyar szépségeit, felfedezzük a rég nem látott kedvenc helyeket, és ismerősként üdvözöljük a látnivalókat. Van még hely a kocsiban, szálljatok be bátran, és gyertek velünk a túrára. Nem fogjátok megbánni! Mutatjuk az állomásokat.

  A következő helyeket egészen egyszerűen azért szeretjük kizárólag autóval megközelíteni, mert kényelmes. No, ez persze nem azt jelenti, hogy az autó ablakához nyomjuk az orrunkat, és onnan kémleljük a tájat. Igenis sokat gyalogolunk egy-egy ilyen túra során, csak nem az oda vezető utat járjuk végig, hanem a környéket. Kényelmes cipőre, és megfelelő öltözetre az ilyen alkalmakkor is szükségetek lesz, de az sem árt, ha a csomagtartóba bedobtok egy pár nyársat, egy kevés szalonnát, vagy egy kisebb bográcsot.

  Kemence

  Kemence az egyik kedvenc helyünk a Börzsönyben, reméljük - ha még nem jártatok itt - mindenképpen felírjátok a listátokra. Autóval bejárhatjátok az egész környéket, ha pedig leparkoltok, sétálhattok az erdőben, vagy a patakparton. Itt található Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. A vonatozás hatalmas élmény, ezért semmiképpen se hagyjátok ki a programból, ha erre kocsikáztok. A végállomáson vasúttörténeti gyűjtemény található, ahol minden kérdésetekre választ kaphattok a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület önkénteseitől. Fényképezőgépet érdemes magatokkal vinni, mert remek képeket lehet készíteni, főleg ősszel!

  Szobról egy kényelmes, félórás kocsikázással Kemencére érhettek, de érdemes megállni útközben több helyen is, élvezni a csendet és a tiszta levegőt. Kisbabával is nyugodtan útnak indulhattok, ennél jobb helyet keresve sem találhattok egy pihentető, babakocsis szunyókáláshoz!

  Pilismarót, Duna part

  Ez a partszakasz meglehetősen nyugodt az őszi évszakokban, ezért bátran ajánljuk azoknak, akik egy kis csendre vágynak. Gondoltatok már arra, hogy felkerekedtek, és bejárjátok a Duna partját egy kockás pléddel, egy termosz forró teával és mondjuk Fifivel, a kutyátokkal? Ha nem, fontoljátok meg a lehetőséget, több érdekes dologgal is találkozhattok. Az egyik ilyen a hajótemető. Hatalmas, rozsdás hajók állnak a Pilismaróti öböl egyik szegletében, melyek látványa mélyen bevésődik majd az emlékezetetekbe. Feltétlenül nézzétek meg!

  Pilismarót központjából kell lekanyarodni a Bajcsy-Zsilinszky úton, amiből kisvártatva Dunapart utca lesz. Innen már mindenhova oda fogtok találni. Sőt, ha eltévedtek, további gyönyörű helyeket fedezhettek fel!

  Szentendre, Skanzen

  A Skanzen Szentendrén, a Sztaravoda-patak völgyében fekszik, ide autóval a legegyszerűbb jönni, de nem kell túlságosan hosszú útra készülnötök. A múzeum 60 hektáros területen 312 kiállítási épülettel vár benneteket, tehát nyugodtan szánjatok rá egy egész napot a kirándulásra és a nézelődésre. Ha gyerekekkel érkeztek, az egészen kicsik biztosan élvezik majd a Csodacsűrt, és a Mesekert játszóteret. Nézzetek utána, hogy mely napokon hogyan közlekedik a Skanzen vonat, mert ezzel könnyedén megközelíthetitek majd valamennyi tájegységet! Hazafelé azért ugorjatok be a városközpontba egy jó sütiért vagy egy kapucsínóért, de biztosak vagyunk benne, hogy egy kis szuvenír is bekerül majd a táskátokba.

  Bánki-tó

  Ha ide szeretnétek kirándulni, készüljetek fel arra, hogy legalább egy hétig haza sem akartok majd menni. Maga a nem túlságosan nagy, hiszen csak 7 hektáron fekszik, ám körülötte nagyon sok elfoglaltságot találhattok magatoknak. Persze horgászhattok is a környéken, ha ehhez van kedvetek, de a közeli kalandparkban kipróbálhatjátok a mászópályát is, teniszezhettek, tollasozhattok és lóghattok a levegőben egészen magasan, akárcsak a kötéltáncosok. A számos panzióban és magánszálláson nagyjából 6000-10000 Ft között mozog egy éjszaka/2 fő, de akár wellnessezhettek is a környéken.

  Búbánatvölgy

  Búbánatvölgy a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben húzódik észak-déli irányban a Duna–Ipoly Nemzeti Park határán. Nagyon fogjátok szeretni, ha felfedezitek, mert ennyi tó egy helyen csak remek élményeket rejthet magában. A legfontosabb, hogy ha szerettek horgászni, hozzatok magatokkal pecabotot, mert a karácsonyi halászléhez bőven akad ficánkoló jelentkező bármelyik tóban. Labdázáshoz, bográcsozáshoz, szalonnasütéshez és futáshoz Búbánatvölgy a legjobb túracélpont, mert könnyedén megközelíthető, mégis csendes, félreeső helyen van.

  Az a jó az autós kirándulásokban, hogy sokszor teljesen máshova lyukadtok majd ki, mint ahova eredetileg akartatok érkezni. Ha belefér az időtökbe, kocsikázzátok körbe az egész Dunakanyart, gyűjtsetek ötleteket a későbbi túrákhoz, és töltsétek itt a következő hétvégéket. Rengeteg szabadtéri program, sport- és kulturális esemény lesz még idén a településeken! Guruljátok bátran körbe a térséget!

  Iratkozz fel hírlevelünkre