Hétvégi túratippek izgalommal fűszerezve! Ne hagyd ki!

Kristóf Eszter 2018. 01. 05.
 • Hétvégi túratippek izgalommal fűszerezve! Ne hagyd ki!
 • Mivel egész hétvégére enyhe időt jósolnak, ezért a lehető legjobb döntés az, ha kimentek a szabadba, és élvezitek a friss levegőt és a csendet. Ha még egy-két érdekességnek is utána szeretnétek járni, akkor már bizonyos, hogy a Dunakanyar a megfelelő úti cél számotokra!

  Többször is ajánlottuk már nektek a Királyrétet, mint túracélpontot, de az az igazság, hogy soha nem lehet megunni. Akár biciklire is pattanhattok, hogy jobban megismerjétek a környéket. Gyerekekkel is bebarangolhatjátok a patak környékét, ők biztosan élvezni fogjátok, ha kavicsokat dobálhatnak a vízbe.

  Mostanában nagy volt az izgalom a Duna-Ipoly Nemzeti Park királyréti oktatóközpontjánál, mert nemrégiben Dunakeszin egy panelház egyik ablakredőnyében 30 példány rőt korai denevérre bukkantak, akik itt kerestek maguknak menedéket a téli időszakban. Mivel a redőny mozgatásakor az állatok sérülésnek voltak kitéve, ezért azonnal ki kellett őket menekíteni. Most a királyréti oktatóközpont mellett épült „denevértorony” hőszigetelt rekeszeiben pihenhetnek ezek a védett állatok. Az oktatóközpont munkatársaitól bátran érdeklődhettek felőlük, mi már számos alkalommal hallgattunk tőlük érdekes történeteket.

  A Dunától északra eső részek, a Börzsöny belső területei kevésbé látogatottak, mint az északra eső területek, ide már az elszántabb kirándulók indulnak általában útnak. Az Ipoly-völgyben már igazán elmélyült kirándulást tehettek. Tudtátok, hogy több madármegfigyelő tornyot és túraútvonalat is kialakítottak az elmúlt években? Ha tehát a madárvilággal szeretnétek megismerkedni, mindenképpen kanyarodjatok erre is a hétvégén.

  Maradjunk még mindig a Duna bal partján, és utazzunk el Szobra. Jártatok már a Börzsöny múzeumban? Batizi Zoltántól, a múzeum vezetőjétől megtudtuk, hogy ősállatok maradványai is ki vannak állítva a gyűjteményben. Felkeltettük az érdeklődéseteket?

  Nos, megnézhetitek a 80 millió évvel ezelőtti tengerben élő őrlőfogú halak, és cápák fogát, a mamut kövületeket, a csontokat, fogakat és az állkapcsot, és a valamikor itt hullámzó tengerből megmaradt több millió éves kagylókat. Az egyik mamutmaradvány homoktermelés közben került elő, a kagylók és korallok a zebegényi bányából érkeztek. Szintén érdekesek a bronzkori urnák. Ezek Szobról kerültek elő, de honfoglalás kori emlékek is vannak, Szob külterületén ugyanis öt temető került elő, amit 10-11. században használtak, ezekből egy kis bemutató van a kiállításon.

  Egy ilyen szépnek ígérkező hétvégéből a Szentendrei-szigetet se hagyjátok ki! Pakoljátok tele a piknikes kosarat mindenféle jóval, és keressetek egy asztalt és néhány padot, ahova leülhettek. Meglátjátok, a hétköznapok hajtása után jól fog esni, ha megálltok egy pillanatra. Hazafelé bejárhatjátok a környék cukrászdáit, éttermeit, és Szentendrén, a Duna korzón kávézhattok is egyet. Hódoljatok kicsit a gasztronómiai élvezeteknek, és kössétek össze a testmozgást egy kis falatozással! Ehhez is ajánlhatunk nektek szuper helyeket!

  Mivel jó az idő, előkerülhetnek a tollas ütők, a focilabdák és a hullahupp karikák is, aki pedig még nem tanult meg biciklizni, görkorizni vagy gördeszkázni, annak itt a remek alkalom! Ne töltsétek a négy fal között a szabadidőtöket! Még több autós, biciklis és gyalogos kirándulási tippért böngésszétek az oldalunkat, ha szerencsések vagytok, még új helyeket is felfedezhettek útközben.

  Iratkozz fel hírlevelünkre