top banner
English

Csukd be a szemed és végy egy mély levegőt

A mai nap margójára... Mert van, amikor kiábrándul az ember a mindennapokból, az emberekből... Ilyenkor kell kimenni a természetbe, a csendbe. Becsukni a szemünket és mély levegőt venni.

Csukd be a szemed és végy egy mély levegőt

"Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön.

De láthatod, hogy pillangó is van. Fehér, sárga, tarka, mindenféle színű. Mert az emberekben jóság is van azért. A sok kis pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagy jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában.

Igyekezz, kisfiam, hogy amerre jársz, sok pillangó legyen.

Vedd föl a fészekből kiesett rigófiút, simogasd meg és tedd vissza a fészekbe. És egy pillangó fölrepül valahonnan, és tudni fogják a fák, hogy mit tettél a rigó fiával.

Ne lépj reá a csigára, hanem tedd félre az útból, hogy más se léphessen reá. És ebből újra megszületik egy pillangó.

Bárki, ha bajban van, segítesz rajta, ugye? Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó hírül viszi, és tudni fog róla az erdő és a Jóisten, aki a csillogó, fehér felhőn ül, és örvend a pillangóknak."

 

/Wass Albert: Erdők könyve/

top banner