Blog

Jónás Anna - menyasszonyi ruha

Az álmaidért mindent. Az álmaidat semmiért.

Azért hihetetlen szuper ez az egész I Love Dunakanyar sztori, mert időről időre fantasztikus kincsekbe botlik az ember lánya. És nem, nem csupán természeti kincsekről, épületekről, látnivalókról szól ám a Dunakanyar, hanem az itt élő emberekről is, mint például Jónás Anna.

Hirdetés

Néhany hete bogarásztam a Facebookon és rátaláltam egy szuper vintage tematikájú esküvősrendezvényre (Wedding Pop-up Bazár), amit itt Pesten rendeztek meg. A fotókat nézegetve különösen Jónas Anna munkái ragadtak magával, úgyhogy kicsit utánanéztem, ki is ő tulajdonképpen. Hát képzeljétek… kiderült, hogy ez a fiatal designer lány bizony váci. Nos, ilyen kincseket rejt a Dunakanyar, és ezen fellelkesedve gyorsan meg is kerestem Annát. Múlt héten pedig sort kerítettünk egy interjúra Vácon, egy habos forrócsoki és egy isteni gyümölcstea társaságában. 🙂



Ahogy elkezdtünk beszélgetni, egyre jobban bizonyosságot nyert az a mondat, amit Anna Facebook oldalán találtam, ezért is döntöttem, legyen ez a címe a cikknek.

’Az álmaidért mindent. Az álmaidat semmiért.’ És ez az álom egészen kislány kora óta hajtotta Annát abban, hogy művészi pályán boldoguljon, legyen az a tánc, versírás, vagy divattervezés. Igen, ez mind-mind életenek szerves része, és talán egyik táplálja a másikat. Csak rá kell nézni a ruhákra, amiket tervez, némelyik finom balerinára emlékeztet, mások őrületes dinamikát tükröznek, le sem tagadhatná a szenvedélyes táncos vénát (ezen a képen egyébként Anna látható, saját tervezésű, szabás nélküli lepel ruhájában).

Jónás Anna - Vác

Anna jelenleg az Óbudai Egyetem végzős hallgatója és hamarosan ipari termék- és formatervező mérnök lesz, ami így elsőre elég ridegnek és statikusnak hangzik, csöppet sem Annás. Az egyetemre kerüléskor még úgy gondolta, bútorokat szeretne tervezni, de szerencsére olyannyira magával ragadták a szebbnél szebb anyagok, hogy végzetesen beszippantotta a divat és a divattervezes világa. Munkáira hamar fel is figyelt a Terméktervező Intézet igazgatója, és az ő ajánlására tervezte meg élete első menyasszonyi ruháját, amire csak rá kell nézni és azonnal szerelembe esik az ember, no meg persze azonnal férjhez is akar menni. A ruháról készült fotók (Györfi-Bátori Péter fotói) végül egy esküvői magazin lapjain kerültek a nagyközönség elé.

Jónás Anna design

Ezen a sikeren felbuzdulva Anna szakmai gyakorlatát az ország talán egyik legismertebb tervezőjénél,Sármán Nóránál töltötte. Ez a 9 hét nagyban meghatározta további gondolkodását. A gyönyorű francia csipkék és selymek világa, a különleges csipke-aplikálási technika, hogyan kell láthatatlanul csipkét varrni, a minőségi anyagok és Nóra lelkes és profi csapata még inkabb arra inspirálták Annát, hogy menyasszonyi és alkalmi ruhákat, különleges egyedi fehérneműket alkosson. És jönnek is a megkeresések szép számmal, nem egy menyasszonyt tett már boldoggá a nagy napján, több szépségkiralynőt öltöztetett és jónéhány esküvő kiállításon, esküvői magazinban szerepelt már.

Jónás Anna - esküvő

Mindez természetesen hihetetlen sok munkával és éjszakázással jár. Mert bár egy profi szabó, Sári van segítségére a munkában (akit Anna csak egyszerűen a másik felének nevezett), az általa tervezett ruhákon a kézimunkát mindig ő maga végzi el, az apró kis részletek az ő keze munkáját dícsérik. Jelenleg 15 ruhán dolgoznak a mini csapattal, de már most látszik a megrendeléseken és felkéréseken, hogy bizony hamarosan bővülni kell.



Ahogy beszélgetünk, kicsit elkanyarodunk a magánélet felé is és kiderül, bizony ő maga is menyasszony már egy éve. Jött is a kérdés egyből, hogy ki fogja készíteni a ruháját. Nos, csak azért nem saját maga, mert valószínűleg sosem készülne el… még egy kis csipke ide, még egy pár gyöngy oda, mondja nevetve. 🙂 Így marad a hazai nagy kedvencénél, Sármán Nóránál.

Jónás Anna shoot

Na és a lényeg, a tervek, mert hogy van belőlük bőven. A menyasszonyi és alkalmi ruhák mellett, kis szériás luxus fehérneműk, szalagavatós formaruhák, jelmezek mozgatják a fantáziáját. Szerencsére Anna jelenleg itthon képzeli el mindezt, Vácon. Nagy szerelem gyermekkora óta a Dunakanyar, minden szegletét bejárta már. Régebb a szüleivel, újabban pedig vőlegényével motoron. Na ettől biztos nehéz lenne elszakadni, és talán kell is a dunai levegő hogy az ember így tudjon alkotni. És így nekünk sem kell Párizsig, vagy Milánóig mennünk egy-egy különleges designer darabért, elég csak körülnéznünk a Dunakanyarban, mert bizony ez a világ közepe (legalábbis nekünk)!

Megosztás: