Blog

Újborfesztivál - Skanzen

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a szentendrei Skanzenben

Szent Márton Újborfesztivál és Libatorral vár a szentendrei Skanzen november 7-én és 8-án. Családi programok, újborkóstolás  és finom libalakoma vár Rátok a szentendrei Skanzenben. Kár lenne kihagyni! 🙂



Hogy miről is szól a Márton nap? Nézzük csak:

„Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó nap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven ehessenek, ihassanak. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta.

Hirdetés

Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, mégpedig a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.” (Forrás: https://hu.wikipedia.org)

Programok:

http://www.skanzen.hu/hu/latogatas/programok/szent-marton-ujborfesztival-es-libator

Nekünk plussz boldogság, hogy a vásárban ott lesz a Pilisi Levendula, merthogy levendulaszirup nélkül lehet élni, de nem érdemes. Egy téli estén bekuckózni egy nagy bögre teával, amiben levendulaszirup van…. hát imádjuk! 🙂

Mi tuti beszerzünk egy újabb üveggel.

Pilisi Levendula a szentendrei Skanzenban

Szóval ezen a hétvégén még véletlenül se álljatok neki takarítani, mosni, hanem irány a szentendrei Skanzen! Újborkóstolás, fenséges libalakoma és családi programok sokasága vár Rátok.

Jöttök? 🙂

Megosztás: