Blog

Éjszakai buszok a Dunakanyarban

Éjszakai buszok közlekednek nyáron a Dunakanyarban!

Éjszakai buszok a Dunakanyarban! Megoldódott az évtizedek óta tartó probléma, június 16.-tól éjszakai autóbuszjáratok közlekednek a Dunakanyarban! Mutatjuk a részleteket!

Emlékeztek még arra, hány nyári éjszakát töltöttetek a Duna parton, az első reggeli buszt várva egy-egy buli vagy koncert után? A Dunakanyar hazánk egyik legszebb térsége, ami nagyon népszerű a turisták körében is, így hosszú évek óta sokaknak nagy probléma volt, hogy éjszaka már sehonnan nem lehetett tömegközlekedéssel hazajutni.

Éjszakai buszok a Dunakanyarban

Azoknak, akik nem autóval közlekednek, igen nehéz jelenleg a térségben olyan programon részt venni, amely este kezdődik, hiszen az utolsó buszok olyan időpontban indulnak, amikor számos rendezvény még javában tart.

Hirdetés

Nyáron rengeteg fesztivál, koncert, szabadtéri rendezvény kerül megrendezésre a környéken, így nem is lehet kérdés, hogy a Volán sokak számára megkönnyítette az utazást azzal, hogy hivatalos levélben tájékoztatta az utazóközönséget arról, hogy közösségi kezdeményezésre éjszakai autóbuszjáratokat indít a Dunakanyarban.

Felmérés

Egy kisebb felmérés előzte meg a Társasággal való kapcsolatfelvételt, melyből kiderült, hogy nem csak a buliból hazatérni vágyó fiatalok használnák az éjszakai buszt, hanem gyakorlatilag mindenki. Több mint 280 kitöltő 26-35 év között volt, míg a 36-50 éves korosztály is 360 főt tett ki. Még a legkevesebb, 50 feletti korosztály képviselői is 90-en voltak.

Gyakorlatilag minden korosztály érintett a járat elindításában, azonban nagyon fontos információ, hogy kísérleti jelleggel indítják az éjszakai járatokat, vagyis a fennmaradásnak és további bővítések lehetőségének az is feltétele, hogy a buszok ki legyenek használva.

Útvonalak

A hivatalos tájékoztatás szerint az első járat 2017. június 16-án fog indulni, 1:20-kor Szentendre – Visegrád útvonalon, majd 02:05-kor indul visszafelé és érkezik meg Szentendrére 02:40-kor. A járatok Szentendrén a 943-as autóbuszokhoz csatlakozva közlekednek majd szombat és vasárnap hajnalban, a Szentendre – Leányfalu – Tahitótfalu – Dunabogdány – Visegrád útvonalon oda-vissza, és minden megállóban megállnak. A próbaidőszak szeptember 3-án zárul le, és a nyáron mért adatok alapján lesz meghatározva a busz jövője.

Közösségi reakciók

A kezdeményezésről és az eredményekről a facebookon is tájékozódtunk. A hozzászólásokban sokan adtak hangot örömüknek, hiszen ez a korábbi rendszerhez képest igen nagy eredmény. Volt olyan kommentelő, aki a saját kényelme és biztonsága érdekében jóval magasabb jegyárat is kifizetne ezeken a járatokon, ugyanakkor sokan panaszkodtak arra, hogy a révek nem csatlakoznak a kezdeményezéshez, így akik a Szentendrei-szigeten laknak, nem tudnak így sem hazajutni.

A szervezők válasza szerint a későbbiekben lehetnek még hasonló, közösségi kezdeményezések arra vonatkozóan, hogy a buszok betérjenek a szigetre is, illetve hogy gyakrabban közlekedjenek, azonban az is hatalmas eredmény, hogy fél év alatt ilyen hatékonyan sikerült együttműködni a Volánnal.

További információk

Akinek bármilyen kérdése, vagy észrevétele van, az az ejszakaibusz@gmail.com címre el tudja küldeni a szervezőknek, mi pedig reménykedünk abban, hogy ezen a nyáron mindenki örömmel utazik majd egy-egy felejthetetlen program, sörözés vagy házibuli után az éjszakai járatokkal.

Fotó: szentendre.hu

Megosztás: