Blog

Dobogókő fagykár

Egymillió facsemete költözik a Dunakanyarba!

Még a fagyok beállta előtt több mint egymillió facsemete kerül beültetésre a tavaly decemberi jégkár okozta természeti katasztrófa enyhítése érdekében. A jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel harmadát érintette (Dobogókő fagykár), ami jelentős anyagi terhet rótt a Zrt.-re.

Hirdetés

A mostani egymillió facsemete elültetéséhez a forrást a Lidl Magyarország biztosította, amely vásárlóit is bevonta az erdők jégkár utáni helyreállításába.

Dobogókő fagykár

A vállalat minden június 1. és augusztus 31. között eladott Saguaro ásványvíz után egy forintot adományozott facsemeték vásárlására a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek. A kezdeményezés nem várt sikerrel zárult, hiszen az áruházlánc vásárlói összefogással 25 millió forint támogatást gyűjtött, amely az újraerdősítésre váró száz hektárból 60 hektárnyi erdő teljes megújítását biztosítja.
Az őszi csemeteültetések a Pilisi Parkerdő valkói, visegrádi, pilisszentkereszti és szentendrei erdészeteinek területeit érintik. 
Pilisszentkereszt, Dunabogdány, Tahitótfalu, Gödöllő, Isaszeg, Leányfalu, Pomáz, Pilisszentlászló és Valkó határában elsősorban kocsánytalantölgy-, cser- és bükk-, kisebb mennyiségben pedig szürkenyár-, mezeijuhar- és molyhostölgy-csemetéket ültetnek a szakemberek. Az erdőmegújítási munkálatok még áprilisban megkezdődtek, akkor több tízezer kocsánytalan tölgyet, bükköt és hegyi juhart ültettek. – írja a magyaridok.hu.



Rendkívül hasznos ez az együttmködés, tekintve hogy a Dunakanyar jelentős területét érintette a katasztrófa.

Képek: hirado.hu & valasz.hu

Megosztás: