Blog

elektromosautó-töltőállomás Vácon

Átadták az első elektromosautó-töltőállomás Vácon

Átadásra került az első elektromosautó-töltőállomás Vácon, szeptember 11.-én, amely a Dr. Csányi László körút 52. szám alatt található Vörösház belső udvarán kapott helyet. Vác a környezetvédelemben is úttörő szerepet vállal, és jó hír, hogy a városba még három másik villám- és gyorstöltőállomást is fognak telepíteni.

Nappal használható az elektromosautó-töltőállomás Vácon

Mokánszky Zoltán, Vác alpolgármestere a töltőállomás átadásán elmondta, hogy reményei szerint egyszer úgy emlegetik majd Vácot, mint a Környezetvédelem Magyar Városát. A Dr. Csányi László körúton elhelyezett töltő nyilvános, a kábel csatlakoztatása után automatikusan indul, és egyelőre fizetni sem kell a használatáért. Az udvarra este 10 és reggel 6 óra között nem lehet bejutni, így a töltő használata a nappali órákra korlátozódik. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a töltőállomás átadásán felidézte, hogy Vác mindig is a magyar közlekedési innováció központja volt, hiszen 1846-ban a Budapest-Vác vasútvonal volt az első Magyarországon, most pedig élen jár az elektromos autóhasználat fejlesztésének a területén is.

Hirdetés

Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár elmondta, hogy egyre inkább teret nyernek az elektromos autók. Öt éve alig-alig találkozhattunk velük, 2016-ban már több mint kétmillió elektromos működésű gépjármű üzemelt világszerte.

Az elektromobilitás elterjesztését ösztönző Jedlik Ányos tervet a hozzátartozó cselekvési tervvel azért dolgozták ki, hogy az ország ne maradjon ki a közlekedés fejlődéséből. A program révén a fő cél annak elérése, hogy csökkenjen a közlekedés károsanyag-kibocsátása, és növekedjen Magyarország energiabiztonsága. Magyar vállalatokat és kutatóhelyeket is támogatnak majd, hogy minél jobban bekapcsolódhassanak az elektromobilitás fejlesztéseibe.

Fontos lenne, hogy kiépüljön az az infrastruktúra, amellyel az ország teljesen átjárható elektromos járművekkel, és a városokban se okozzon problémát az elektromos gépjárművek feltöltése. Az NGM tavaly a 15 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai számára pályázatot írt ki elektromos villám- és gyorstöltőállomások létesítésére, a támogatással 75 településen több mint 400 új töltőállomás épülhet ki.

A zöld rendszámmal üzemelő, környezetbarát autók száma Magyarországon már meghaladja a 3000-et, a régióban Magyarországon értékesítik a legtöbb elektromos autót. Budapesten, és számos nagyvárosban a zöld rendszámtáblával ellátott elektromos autók tulajdonosainak nem kell fizetniük a parkolásért. A kormányzati célkitűzés az, hogy 2030-ra elérje a 30 százalékot a költségvetési pénzből működő intézmények elektromos gépkocsi használata.

Forrás: mti.hu, villanyautosok.hu

Megosztás: