Blog

Kőtornyok a Dunán

Varázslatos kőtornyok tarkítják a partokat

A Duna-parton, a patakokban és a tavak mellett számos helyen találkozhattatok már kőtornyokkal, és uszadék fából készült alkotásokkal. Vajon miért ennyire népszerű ez a fajta természet közeli művészet? Miért épülnek meg a kőtornyok? Utánajártunk a kérdésnek, mutatjuk, miért építsetek ti is hasonló tornyokat!

Hirdetés

Kánya Tamás a Római-parton egy varázslatos hangulatú Kőkertet varázsolt uszadék fából, kövekből és kavicsokból. Tamás először csupán hobbiból készített különböző kompozíciókat, a kis szobrokkal teli partszakasz azonban, a Római-part Északi összekötő vasúti híd felőli részén hamar híres lett. Kánya Tamás elképesztően egyedi látásmóddal párosítja össze a természetben megtalálható formákat, művészi alkotásokat vagy kőtornyokat kreálva belőlük.

Kőtornyok a Duna-parton

Kőtornyok a Duna-parton

Sokan jártak a tornyok csodájára, és hamarosan egyre több helyen kezdtek felbukkanni hasonló alkotások. Már gyerekkorunkban is nagy népszerűségnek örvendtek a Duna parton a lapos, sima kövek, amikkel kacsakő-versenyt rendeztünk, nagy harcok közepette. Napjainkban azonban sokkal népszerűbb a toronyépítés, ami szintén remek időtöltésnek tűnik. A Dunakanyarban iskolás csoportok, családok és kirándulók egyaránt hódolnak ennek a szenvedélynek, így ha a vízparton jártok, bármikor találkozhattok ilyen alkotásokkal.

Ha szeretnétek ti is hasonló tornyokat építeni, javasoljuk, hogy mondjuk a felsőgödi szabadstrandon, a szobi révnél a vízparton, esetleg Suránynál próbáljátok meg, ott bőven találhattok köveket az alkotáshoz. Csak a fantáziátok szabhat határt a művészetnek, no meg a hullámok, melyek egy nagyobb hajó távozásakor elsodorhatják a műveket.

Képek: Kánya Tamás, Szántó Ferenc

Megosztás: