Blog

Dunavirág Vízibusz

Dunavirág Vízibusz: mozgó laboratórium a Dunakanyarban

A Dunavirág Vízibusz egy olyan interaktív mozgó laboratórium, amelynek segítségével a gyerekek megismerhetik a saját környezetük vizes élőhelyeit és az ottani változatos állatvilágot. Hallottatok már róla? Ha nem, most megmutatjuk, milyen!

A vízibusz története 2015-re nyúlik vissza

– amikor is egy pályázat kapcsán a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak az a gondolata támadt, hogy megvalósítják régi álmukat, és létrehoznak egy mobil vízvizsgáló állomást. Az elképzelés szerint az állomás egy olyan labor lett volna, amely odamegy egy tóhoz, vagy egy patakhoz, és ott helyben képes megmutatni a gyerekeknek, hogy az a víz, amely a lakóhelyük közelében van, mennyire tiszta vagy éppen mennyire szennyezett, és hogy milyen élőlények élnek benne.

Hirdetés

Tervek Dunavirág Vízibusz specifikációiról

A terv szerint egy olyan kisbuszt szerettek volna kialakítani, amiben a berendezések tökéletesen alkalmasak arra, hogy minden korosztályt meg lehessen szólítani velük. A tervezett felszerelések között nagyítók, mikroszkópok és különféle határozók is szerepeltek, ugyanakkor természetesen játékok is, hogy a legkisebb korosztály számára is élvezetesek legyenek a foglalkozások.

Dunavirág Vízibusz

Sevcsik András, a királyréti látogatóközpont vezetője így fogalmazta meg az előzményeket: 

„Miközben nekiláttunk megvalósítani álmunkat, kiderült, hogy elképzelésünkkel nem is vagyunk egyedül. Németországban már 1997-ben létrejött egy szövetség, az AGUM, amelynek az a célja, hogy összefogja a mobil szemléletformáló eszközöket üzemeltető szervezeteket.

A kezdetekkor néhány nagyon lelkes pedagógus kitalálta, hogy a gyerekeket leginkább az élő környezetben tartott élményközpontú foglalkozásokkal lehet a természet ismeretére-szeretetére formálni, és ennek előremutató eszköze lehet egy mobil környezeti nevelési eszköz. Az első speciálisan átalakított kisbuszokat számos másik követte a különböző német tartományokban, majd pedig szerte a világban, és néhány év alatt odáig fejlődött a szervezet, hogy már megszámolni is nehéz, hány ilyen eszköz járja az erdőket, mezőket, vízpartokat és városokat. Kerékpártól kezdve személyautón és kisebb-nagyobb buszokon keresztül kamionig, sőt hajóig terjed az átalakított járművek sora.

A szövetség – amelynek már a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is tagja – fontosnak tartja, hogy éves rendszerességgel találkozók formájában vitassa meg a tapasztalatokat, nehézségeket, sikereket, legyenek ezek pedagógiai, műszaki vagy épp pénzügyi természetűek.”

2017-ben Németországban, Essenben egy eseményen a nemzeti park csapata már kész tervekkel vett részt, de a járműbeszerzéssel akadtak problémák. Az Essenben szerzett tapasztalatokat is felhasználva azonban végül elkészült a saját busz, amely a Dunavirág Vízibusz nevet kapta. Az eddigi tapasztalatok igazolták az előzetes várakozásokat, a gyerekek tátott szájjal figyelik a kisbusz eszközeinek segítségével megelevenedő vízi világot.

A programot 2018 márciusáig tesztelik a szervezők elsősorban az Börzsöny és az Ipoly-völgy térségében lévő oktatási intézményekben, majd 2018 tavaszától minden iskola és óvoda számára elérhetővé válik a program. A vízibusszal kapcsolatosan részletesebb információkat kérhettek azalábbi linken található elérhetőségeken.

forrás: Cincér, fotó: Selmeczi Kovács András

Megosztás: