English

Ide mindenképpen látogass el, ha Visegrádra kirándulsz

Valószínűleg kevés ember él ma Magyarországon, aki nem járt még Visegrádon akár gyermekkorában egy iskolai kirándulás alkalmával, akár egy hétvégi kiruccanáson a családjával. Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, az ország egyik legkisebb és legrégebbi városa idén tavasszal is rengeteg programmal várja az ide látogatókat.

Ide mindenképpen látogass el, ha Visegrádra kirándulsz

A Fellegvár március elsejétől a hét minden napján nyitva tart, így a Várostörténeti kiállítás, a Halászati, vadászati és gazdálkodási kiállítás és a Panoptikum is megtekinthető már. Remek családi program, amit a gyermekek is bizonyára élvezni fognak, hiszen számos falra fel tudnak mászni, és a falak között sétálva kicsit talán úgy érezhetik, mintha IV. Béla vagy Mátyás uralkodása alatt kis katonaként szolgálnának éppen. A vár autóval is megközelíthető (parkolójegyet vásárolnunk kell), azonban nagy élmény, ha gyalogosan látogatjuk meg, hiszen eközben megismerhetjük a természet szépségeit, és friss levegőn lehetünk. A várból fantasztikus kilátás nyílik az egész Dunakanyarra, így mesés kirándulóhely lehet a fotósok, és a táj szerelmeseinek számára is. A belépőjegyekkel kapcsolatban a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján tájékozódhatunk. 

Aki a várba ellátogat, annak nem szabad kihagynia a Salamon tornyot sem, ám fontos tudni, hogy a torony csak április 30.-án nyitja meg a kapuit. Autóval és busszal is könnyen megközelíthető, és minden korosztály számára remek kirándulási célpont, azonban az idősebb korosztálynak problémát jelenthet a sok lépcső. A tolóreteszes kapu, a zárható kaputorony és a lőrések bizonyára minden gyermeket lenyűgöznek, míg a felnőttek számára a legnagyobb élményt kétségkívül a torony tetején lévő tetőterasz tartogatja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Dunára és a hegyekre. (jegyek: visegradimuzeum.hu)

A Királyi Palota felkeresése szintén remek hétvégi program, és mivel a Dunához igen közel helyezkedik el, ezért autóval és busszal is könnyen megközelíthető. Az oly népszerű programok mellett, mint a nyári Palotajátékok, a tavasz is tartogat látnivalókat a turisták számára. A palotában megtekinthetjük a Mátyás címereivel díszített Herkules kút rekonstruált másolatát, az első szinten kialakított loggiát, és a Duna felé nyíló teraszokat is. A kiállítótermekben szemügyre vehetjük a vár makettjeit, illetve a különböző korokból fennmaradt emlékeket is. A Palotakert a palota mellett terül el, lehetőség van ezt is körbejárni, csakúgy, mint a gyermekek körében annyira népszerű árnyékszékelőteret is. A belépőjegyek árának a visegradimuzeum.hu oldalon nézhetünk utána. 

Ha már a Királyi Palotában járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a közelben található Palotaházat (régi Ágasház) sem, mely az elmúlt években épült, és arra szolgál, hogy a látogatók közelebb kerüljenek a város középkori életéhez. A Mesterségek Udvara április elsejétől szeretettel várja azokat az érdeklődőket, akik szívesen megtekintenék a régmúlt idők mestereit munka közben, így megismerhetik a kovács, a kőfaragó, a kerámikus illetve a papírmerítő munkáját is. A Palotaházban az Étkek Háza pedig látványkonyhával várja az éhes kirándulókat. 

A város a természet szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket, hiszen egy kellemes kirándulással elérhető a Mogyoróhegy, és emellett a - talán kevésbé ismert - Telgárthy rét is. A Mogyoróhegyen számos fajáték várja a gyermekeket, akik emellett jókat futkározhatnak, labdázhatnak a hatalmas füves réten, míg a szülők piknikezhetnek a fapadokon, vagy napozhatnak a tavaszi napsütés első erőtlen sugarai alatt. A Telgárty rét felé haladva egy kicsi halastó mellett megyünk el, ahol ugyan a karácsonyi menühöz nem találunk halakat, de a gyerekek kisebb merítőhálókkal számos apró halat kifoghatnak. A réten a fajátékokon kívül más érdekesség is csalogatja a gyerekeket, de talán még a felnőtteket is, ugyanis a patakban lévő hatalmas köveken ügyesen közlekedhetnek hosszú részen anélkül, hogy vizesek lennének. Aki autóval közelíti meg a helyet, annak azt ajánljuk, hogy vigyen magával bográcsot vagy nyársakat, hiszen a fák alatt tökéletesen megfelelő a hely főzőcskézéshez és szalonnasütéshez is. 

A sportok iránt érdeklődők mindenképpen látogassanak el a Nagyvillám-Kilátó mellett található, télen-nyáron nyitva tartó kétpályás bobpályához. A 700 méter hosszú lesikló szakasz egy részén rá lehet látni a Fellegvárra, miközben a nyári vagy az alpesi bobon száguldunk. Ajánljuk csoportoknak, fiataloknak és idősebbeknek is, hiszen minden korosztály számára ugyanolyan kényelmesen használhatóak a bobok. A legkisebb gyermekeket elvihetjük a Palotaházzal szemben lévő – a Visegrádiak számára csak kreszpark néven ismert – parkba, ahol az elmúlt évtizedekben rengeteg gyerek tanulta meg, hogyan közlekedjen szabályosan biciklivel vagy akár lábbal hajtós kismotorral.

A városban akár egy egész hétvégét is el lehet tölteni anélkül, hogy kétszer néznénk meg ugyanazt a látványosságot. Tökéletes kikapcsolódás mindenkinek, aki olyan programokra vágyik, ahol tiszta levegőn, gyönyörű környezetben lehet közben. A Duna parton sokan töltenek el szívesen hosszú órákat a vizet nézve, kutyát sétáltatva, és a jó időnek köszönhetően hamarosan beindul a sétahajózás is, ami megkoronázhatja a kirándulásunkat. De a naplemente megnézését se hagyjuk ki a programból, akár a Fellegvárból, akár a Salamon torony tetejéről, akár a Duna partjáról.

 
top banner