Blog

Kincsem Lovarda - Göd

Felújították a „csodakanca”, Kincsem versenyistállóját Gödön

Tudtátok, hogy a legendás versenyló, Kincsem egykori istállója Gödön volt? A felújítás után kulturális, közösségi térként éled újjá a Kincsem Lovarda a Dunakanyar kapujában!

A 19. század második felében már istállóként szolgált a gödi épület, amely korábban lóváltó állomásként és csárdaként működött. A hírnevét Kincsemnek, a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylónak köszönheti, aki a pályafutásának a legszebb éveit itt töltötte.1874-1887 körül Gödön volt a magyar lóversenyzés egyik legfontosabb centruma. Az épület az utóbbi évtizedekben kihasználatlanul állt, az elmúlt egy évben pályázati forrásból felújították, ennek köszönhetően egy kulturális és közösségi funkciókat nyújtó komplexum jött létre.

Hirdetés

A ló tulajdonosa Blaskovich Ernő lótenyésztő, a tápiószentmártoni ménes alapítója volt, aki 1863-ban kezdte el az angol telivérek tenyésztését. Egy történet szerint Kincsem anyját vándorló lókereskedők meg szerették volna szerezni, ezért egy este elkötötték a kancát, azonban a ménesmester felébredt a zajongásra, és elzavarta a rablókat, így nem szakadt meg a nemes vérvonal.

1874-ben Blaskovich elhatározta, hogy a született csikókat eladja, és 1875-ben Orczy báró és Lónyay gróf hosszú alkudozás után Kincsem kivételével az összes csikót megvették. Kincsem ottmaradt Tápiószentmártonon, ősszel pedig Gödre került és kétéves korában versenyezni kezdett. Azok számára, akiknek Magyarországon fontos volt a lósport, központi hellyé vált a gödi méntelep, és Kincsem győzelmei idején még Angliából is érkeztek tudósítók, hogy beszámoljanak a „csodakanca” állapotáról.

Egy történet szerint a ló annyira szerette a gödi ivóvíz ízét, hogy amikor Németországban versenyzett, keresni kellett egy kutat a környéken, amely vizének hasonló íze volt, mint a gödi víznek, mert ekkor a válogatós ló már egy egész napja volt víz nélkül. Kincsem díszes kitüntetései és érmei a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban vannak kiállítva, ahol az óriási vitrinben elhelyezett csontvázát és a gödi tréningtelep makettjét is megtekinthetik a látogatók.

Az egykori istállóban a felújítás után helyet kap a Kincsem pályafutását bemutató emlékhely, egy hagyományos helyi mesterségeket bemutató terem, illetve egy állandó és időszaki kiállításokat befogadó tér is. Az épület eredeti homlokzatát rekonstruálták, és kialakítottak egy olyan termet is, mely alkalmas előadásokra, vetítésekre és más programokra, a nagy, négyszögletes udvar pedig szabadtéri színpadként is funkcionálhat.

forrás: mti.hu, wikipedia

fotó: Göd Önkormányzata

Megosztás: