Blog

Gyalogtúrák Budapest környékén

A legjobb gyalogtúrák Budapest környékén

Az ősz az egyik legjobb évszak a túrázáshoz. Nincs se túl meleg, se túl hideg, és valljuk be, a természet ilyenkor tartogatja számunkra a legtöbb színt és szépséget. Most megmutatjuk, melyek a legjobb gyalogtúrák Budapest környékén. Fókuszban a Dunakanyar!

Hirdetés

Következzenek a legjobb gyalogtúrák Budapest környékén!

Csóványosi-kilátó

A túrát gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk a 783 méteres szintkülönbség miatt, a kilátás azonban gyönyörű. A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, a kilátót a királyréti központi parkolótól 10 km távolságra találhatjátok és nagyjából 3 órát vesz igénybe a táv teljesítése. A hegyre számos turistaút vezet, a legfontosabb az Országos Kéktúra kék sáv jelzése. Királyrétre érdemes erdei vasúttal érkeznetek, a vonat a Morgó patak völgyén át közlekedik Kismarosról Szokolyán át Királyrétig. Aki tériszonyos közöttetek, az készüljön fel rá, hogy az építmény 938 méter magasan helyezkedik el, és 133 lépcsőfokot kell megmászni a legfelső teraszig. Nagyjából 22 métert kell felfelé gyalogolni, de higgyétek el, megéri! Kedvező látási viszonyok mellett a Magas-Tátrát is láthatjátok fentről!

Csóványosi-kilátó

Visegrádi Fellegvár

Jó kis túra, semmiképpen nem érdemes kihagyni ősszel. A Fellegvárból gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra, az utat pedig akár nagyobb gyerekekkel, babakocsival és kutyával is megtehetitek. A várban megnézhetitek a történeti kiállítást, a rekonstruált makett-erődrendszert, a Szent korona történeti kiállítást, a panoptikumot és a vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítást is. A Nagymarosi révtől a Rév utca – Nagy Lajos utca – Mátyás király utca – Panoráma utca vonalon közelíthetitek meg, Visegrád-Szentgyörgypuszta felől pedig a szerpentines betonúton kell felkanyarodni és a várig ezen az úton kell haladni. 2 vagy akár több órát is igénybe vehet a kirándulás, de minden percét élvezni fogjátok!

Visegrádi vár

Dömörkapu vízesés

Ősszel igazán emlékezetes élményben lehet részetek, ha a Dömörkapu vízeséshez kirándultok. A túrát a zöld háromszög jelzésen kell megkezdeni, az ösvény a turistaházzal szemben indul, ezen juthattok el a Dömörkapuig. Az úton lejtők, és kapaszkodók váltogatják egymást, így közepesen nehéz túrára kell számítanotok. A kilátás gyönyörű, és megpihenhettek a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőnél is. A műútra kiérve, majd azon balra fordulva kényelmes sétával juthattok el aDömörkapu vízesésig. A hídnál már látható a vízesés, amit a kőlépcsőkön leereszkedve tudtok közelebbről megnézniGyalogosan kb. 2 óra az út, és jó, ha tudjátok, hogy bánni fogjátok, ha nem viszitek magatokkal a fényképezőgépet! Ha érdekelnek a kevésbé „trendi” gyalogtúrák Budapest környékén, akkor Dömörkapuhoz mindenképp látogass el.

Dömörkapu-vízesés

Julianus-kilátó

„Gyalogtúrák Budapest környékén” címmel nem írhatnánk cikket Nagymaros nélkül, hiszen Nagymaros közelében is remek túracélpontok vannak, mi most a Julianus-kilátót ajánljuk nektek. A kilátó tetejéről nemcsak a Dunára, a belső Börzsönyre is csodás kilátás nyílik. Nagymarosról a kék jelzést követve érhettek a kilátóhoz, amit közepesen nehéz megközelíteni. Az útvonal ősszel is járható, de esős időben érdemes felkészülnötök rá, hogy az út valószínűleg csúszós lesz. A táv megtétele teljesítményfüggő, de órákban mérhető, ezért készüljetek fel a kirándulásra, és vigyetek magatokkal megfelelő felszerelést. A tizenöt méter magas, középkori bástyát idéző Julianus-kilátóból remek a kilátás a visegrádi várra, ha pedig elfáradtok, a kilátó lábánál, padoknál és asztaloknál pihenhettek meg.

Julianus-kilátó

Babits Emlékház – Esztergom

Ha Esztergomba szeretnétek kirándulni, látogassatok el a Babits Emlékházba. Babits Mihály és Török Sophie 13 nyarat töltött Esztergomban, itt fogadták barátaikat, a hazai kulturális élet, a Nyugat nemzedék jeles személyiségeit. Ezeknek a látogatásoknak az emlékét őrzi az autogram fal, melyen olyan nevekre bukkanhattok, mint Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Radnóti vagy éppen Móricz. 2008-ban a Babits-év alkalmával restaurálták az autogramfalat, és felújították az épületet. A ház korabeli külső-belső festői díszítésének feliratait, értékes képeit kortárs iparművészek restaurálták. A kis házat gyalog a Siszler útról (a Református Templom mellett), az Eiczinger köz felől közelíthetitek meg.

Babits Mihály Emlékház - EsztergomHa igazi hátizsákos-kulacsos túrára szeretnétek indulni, mindenképpen keressétek fel az általunk javasolt 5 túracélpont egyikét, vagy akár mindegyiket. Bakancsot, térképet és fényképezőgépetérdemes magatokkal vinni, és ha szívesen töltenétek több napot is a térségben, keressetek szállást magatoknak, helyenként csak 3-5ezer/fő egy éjszaka.

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtátok írásunkat, és kedvet kaptatok egy kis gyalogláshoz, hiszen a legjobb gyalogtúrák Budapest környékén vannak!

Megosztás: